Gemeente Lochem
Actueel
Gemeente pakt loze brandmeldingen aan
De gemeente Lochem gaat samen met de brandweer het aantal loze automatische brandmeldingen aanpakken. Automatische brandmeldingen blijken vaak onterecht, maar bezorgen het brandweerkorps wel veel extra en onnodig werk. Het college zal harder optreden als blijkt dat bedrijven of instellingen zelf geen actie ondernemen om brandinstallaties, maar ook de organisatie beter te maken.
Dat werd 14 april bekendgemaakt op de presentatie van het jaarverslag over 2007 van het brandweerkorps gemeente Lochem. Om de loze meldingen te kunnen aanpakken, stelde het college van burgemeester en wethouders onlangs de notitie TOOM (Terugdringen van Ongewenste en Onechte Meldingen) vast. Op 22 mei aanstaande is een informatieavond voor eigenaren/gebruikers van gebouwen die een automatische meldinstallatie hebben. Daar wordt uitgelegd hoe loze meldingen zijn te voorkomen. Bij elke uitruk wordt bovendien een folder uitgereikt waarin staat hoe dit kan.
Vrijwilligers
In het jaarverslag worden meer zorgen geuit. Het aantal vrijwilligers bij de brandweer is erg krap. Vooral de post Lochem ervaart dit aan den lijve. Gelukkig zijn er brandweerlieden uit omliggende korpsen die overdag werkzaam zijn in Lochem en meedraaien in het rooster. Belangrijkste oorzaak van de krapte is de landelijke trend dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te krijgen. Onlangs is dan ook een nieuwe wervingscampagne begonnen. Vrijwilligers van de post Lochem staan op 3 mei met een kraam op de jaarlijkse braderie in Lochem.
Op 17 mei wordt van 10.00 tot 16.00 uur een grote open dag gehouden bij de kazerne van de post Lochem aan de Albert Hahnweg in Lochem. De brandweer geeft demonstraties, zoals technische hulpverlening, vlam in de pan en het blussen van een in brand staand slachtoffer. Ook kunnen mensen ervaren hoe het is om in rook een slachtoffer te moeten zoeken. Verder wordt op deze open dag uitgebreid uitgelegd wat het betekent om vrijwilliger te zijn bij brandweer Lochem.
Cijfers
Het aantal uitrukken van de vijf brandweerposten (Almen, Barchem, Gorssel, Laren en Lochem) was in 2007 met 400 keer nagenoeg gelijk aan 2006. De helft (199 keer) betrof het een automatische melding, 77 maal voor een brandmelding, 103 maal voor hulpverlening en 21 maal voor bijstand aan een andere gemeente. Hierbij zijn niet de meldingen gerekend die de storm op 18 en 19 januari 2007 veroorzaakte. Op beide dagen heeft het totale korps toen zo'n 230 meldingen weggewerkt.