Gemeente Hoorn


Informatiebijeenkomst Jeugd en Alcohol voor raadsleden tien West-Friese gemeenten

15 april 2008 - Op woensdag 23 april is er een informatiebijeenkomst voor commissieleden van de tien West-Friese gemeenteraden over de regionale aanpak van het alcoholgebruik onder jongeren. Tijdens de bijeenkomst wordt gediscussieerd over de uitgangspunten voor een regionaal alcoholmatigingsbeleid. De bijeenkomst is openbaar en wordt gehouden in het stadhuis in Hoorn. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Op 5 november hebben de 10 West-Friese gemeenten (inclusief Schagen) een overeenkomst gesloten met de minister van Binnenlandse Zaken om een halt toe te roepen aan het overmatig drankgebruik onder jongeren.

Uiteindelijk doel is dat jongeren onder de 16 jaar niet beginnen met het drinken van alcohol voor hun 16de en dat jongeren vanaf 16 jaar minder drinken. Om dat te bereiken wordt langs twee sporen gewerkt: langs de lijn van openbare orde en veiligheid en langs de lijn van volksgezondheid en jeugdbeleid.

Inmiddels zijn drie werkgroepen aan de slag. Dat zijn de werkgroep Preventie, Hulpverlening en Bewustwording, de werkgroep Regelgeving en Handhaving en de werkgroep Communicatie. Het te ontwikkelen alcoholmatigingsbeleid richt zich onder andere op: * voorlichting en educatie, aanbod van voorzieningen en stimulans tot gezond gedrag * een doelgroepgerichte aanpak,gericht op jongeren, opvoeders en aanbieders van alcohol * het beïnvloeden van de drinkomgeving en het beperken van de beschikbaarheid van alcohol * beleidsmaatregelen om de alcoholmarkt te reguleren * handhaving van de regels.

De aanpak is gericht op de ontwikkeling van een duurzaam regionaal alcoholmatigingsbeleid voor jongeren.

De informatiebijeenkomst voor de gezamenlijke raadscommissieleden in West-Friesland wordt gehouden op 23 april in het stadhuis van Hoorn en begint om 20.00 uur.

In het project Jeugd en Alcohol werken de volgende partijen samen: de gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Wervershoof, het ministerie van Binnenlandse Zaken, GGD Hollands Noorden, Brijder Verslavingszorg, GGZ Westfriesland, Politie Noord- Holland Noord en Openbaar Ministerie. Het project Jeugd en Alcohol wordt voorbereid, uitgevoerd en ondersteund door het Programmabureau Integrale Veiligheid Noord- Holland Noord in samenwerking met de in het project deelnemende partners