Ingezonden persbericht
Maastricht - Structuurschets als ruimtelijk kompas voor stadsdeel Noordoost
http://www.maastricht.nl/maastricht/show/id=329374
Structuurschets als ruimtelijk kompas voor stadsdeel Noordoost
22.04.08
Het college van B&W heeft ingestemd met de Structuurschets voor het stadsdeel Noordoost. De Structuurschets bevat een samenhangende visie voor het fysieke
raamwerk van landschap, infrastructuur en openbare ruimtes. Het raamwerk bepaalt de basiskwaliteiten van het stadsdeel op de langere termijn. Daarnaast doet de visie uitspraken over de sociaal-culturele infrastructuur (winkels, scholen, welzijn en zorg).
Voorzieningen kunnen elkaar versterken, zodat levendige ontmoetingsplaatsen kunnen worden gecreëerd. Tenslotte doet de visie uitspraken over woon- en werkmilieus, passend binnen de totale stedelijke programmering van de stad. Op 27 mei a.s. wordt de Structuurschets Noordoost ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad.
Centrale opgave én kans voor Noordoost is de ondertunneling van de A2. Daarnaast is het cruciaal "dwarsverbindingen" te realiseren, om vanuit de woonbuurten de toegankelijkheid van de belangrijkste kwaliteiten in Noordoost (Geusseltpark, Maasoever en Wyck/binnenstad) structureel te verbeteren. Dit betreft o.a:
Het maken van een nieuwe verbinding tussen Wyck en Wyckerpoort over de sporen. Daarbij krijgt het station ook een duidelijke entree aan de oostzijde.
Het maken van een tunnel onder het spoor tussen Limmel en Nazareth (Balijeweg) en het ondergronds brengen van de belemmerende en ontsierende hoogspanningsleidingen.
Vormgeving van de Viaductweg als een "brug over de stad" met ongelijkvloerse kruisingen voor het lokale wegennet.
Het maken van een ongelijkvloerse kruising voor langzaam verkeer tussen Nazareth en de Geusselt over de A2.
Aantrekkelijke langzaam verkeer routes tussen Old Hickoryplein - Geusselt en Voltastraat - Geusselt.
Voor het groene raamwerk is de opgave drieledig: vernatting, ontsnippering, en een verbetering van de toegankelijkheid.
Een verbetering van het voorzieningenniveau wordt bereikt door o.a. het regionaal sport- en leisurecentrum Geusselt, twee nieuwe brede scholen, het nieuwe winkelcentrum aan de Voltastraat in samenhang met de herontwikkeling van de KPN-lokatie en een nieuw buurtwinkelcentrum voor Limmel-Nazareth.
Via herstructurering worden nieuwe woonmilieus gerealiseerd. Stedelijke woonmilieus in Wittevrouwenveld, Wyckerpoort en Nazareth-zuid, groene stadsrandmilieus in Nazareth-noord en -midden, en een dorps milieu in Limmel. Voor de werkmilieus liggen de accenten op grootschalige kantoren (Geusselt), revitalisering van (maak-)industrie (Beatrixhaven, uitbreiding Mosa Limmel) en nieuwe woon-/werkcombinaties. Bij de herstructurering moet nadrukkelijk
rekening worden gehouden met de cultuurhistorische waardestelling.
De Structuurschets is afgestemd op het Ambitiedocument voor de A2. Hiermee worden de procesvoorwaarden van de lopende Europese aanbesteding gerespecteerd. Ook spoort de Structuurschets met het Wijkactieplan Maastricht Noordoost voor de GSB-buurten Limmel, Nazareth, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. De Structuurschets is besproken met de betrokken buurtkaders en corporaties.
Samenhang in beleid
Ter uitwerking van de stadsvisie 2030 stelde de gemeenteraad in 2006 het Structuur- en Mobiliteitsbeeld 2030 vast. Voor de oostoever van Maastricht is het ruimtelijk beleid gericht op het creëren van ruimte voor (verkeersaantrekkende) stedelijke en regionale functies, op verbetering van het groen en op toevoeging van nieuwe woon- en werkmilieus. Momenteel wordt vanuit verschillende projecten gewerkt aan een verbetering van het stadsdeel Noordoost
(A2, Geusselt, Landgoederenzone, GSB-buurten, Beatrixhaven, Lightrail, Kwaliteitssprong). In de praktijk blijkt dat het "gat" tussen het ruimtelijk (globaal) beleid en de operationele vertaling in de verschillende projecten te groot is. Hierdoor dreigen verschillende (deel)ontwikkelingen onderling te weinig op elkaar te worden afgestemd en de integrale (ruimtelijke) samenhang onvoldoende te worden bereikt. De Structuurschets Noordoost is de benodigde "tussenschakel" die fungeert als ruimtelijk kompas om de gewenste samenhang en kwaliteit in het stadsdeel Noordoost te bereiken. Het college legt de Structuurschets op 27 mei 2008 ter instemming voor aan de gemeenteraad
Uitwerking
Op korte termijn wordt de Structuurschets uitgewerkt in een ruimtelijk masterplan voor de buurten Limmel, Nazareth, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Dit gebeurt in samenwerking tussen de woningbouwcorporaties, buurtvertegenwoordigers en gemeente. Het masterplan is in november 2008 in concept gereed en wordt dan voorgelegd ter openbare consultatie, gelijktijdig met de conceptplannen voor de A2. De plannen voor de buurtontwikkeling en de A2 kunnen zo goed op elkaar worden afgestemd.