Ingezonden persbericht


Aan: College van B en W
leden van de gemeenteraad van Amersfoort

Van: bewoners van de Breestraat en Bollebrug

Betreft: Ontwikkelingen Stadhuisgebied e.o.

Datum Amersfoort 2008-04-16

Brief bewoners van de Breestraat en Bollebrug aan B&W Amersfoort

Geachte College en leden van de raad, dames en heren,

Tijdens de Ronde van maart 2008 is de Stedenbouwkundige visie Stadhuisgebied e.o. besproken die door m.n. Ruijssenaars Architecten is opgesteld. In deze visie is het ruimtelijk kader geschetst voor en drietal deelgebieden rondom het stadhuis.

Ondergetekenden, bewoners van woningen in de Breestraat ,waarvan de tuinen grenzen aan de Westsingel, hebben kennis genomen van de genoemde stedenbouwkundige visie en van uw bespreking hiervan. Gezien het feit dat onze woningen en onze tuinen onmiddellijk grenzen aan met name deelgebied 1 (St.Pieters en Blokland Gasthuis, aangeduid als PBGH) en deelgebied 2 (het Stadhuiskwadrant) voelen wij ons als 'aanwonenden' nauw betrokken bij de ontwikkelingen in deze gebieden. De mogelijke wijzigingen van bestemmingen en/of bebouwing in deze deelgebieden kunnen grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de gebieden zelf, voor het historisch karakter van dit deel van de binnenstad en voor de kwaliteit van het wonen in en rondom de deelgebieden. Wij spreken met name onze zorg uit over de bebouwingsmogelijkheden direct grenzend aan het Observantenklooster die in deze visie zijn opgenomen en over het bouwblok direct grenzend aan de Mannenzaal in deelgebied 1 van PBGH. Bebouwing op deze plaatsen heeft niet alleen vérstrekkende gevolgen voor het verkeer, het parkeren, het milieu, de bezonning, het geluid etc. in en om deze deelgebieden maar betekent tevens een aantasting van de huidige zichtlijnen op een van de fraaiste stadsgezichten van onze historische binnenstad.

Wij verzoeken u daarom de volgende vragen te beantwoorden:
. Wat betekent de realisering van deze ontwikkelingswensen voor met name het historisch karakter van dit deelplan en van de aangrenzende gebieden ? Wordt er geen onherstelbare schade aangericht aan het gebied dat tot de mooiste stukjes historisch Amersfoort behoort ?
. Wat is de visie van de gemeentelijke deskundigen m.b.t. de monumentale aspecten van deze stedenbouwkundige visie (wat is het advies van Buro Monumentenzorg in deze) ?
. Zijn de ontwikkelingsplannen financieel onderbouwd ? 5 miljoen tekort?
. Wat betekenen de plannen voor bijv. de verkeersafwikkeling, het parkeren en de luchtkwaliteit, geluidsoverlast, veiligheid etc. in en om het plangebied. Samenvattend: wij betwijfelen sterk of de gepresenteerde stedenbouwkundige visie wel op een verantwoorde manier als onderbouwing kan dienen voor plannen die zo ingrijpend zijn vooral de verkeersafwikkeling en bereikbaarheid van dit deel van de binnenstad. Immers:

1. Onbereikbaarheid van onze woningen met de auto. Probeer eens hoe je straks met de auto van de Gamma naar huis rijdt. Als ik dit moeten uitleggen aan vrienden ben ik schor.
2. "Beklemmende" bebouwing van de Molenstraat en Achter Davidshof. De gesloten bebouwingswand slaat alles "dood"

3. Buitengewone toename van de verkeersdruk op de Westsingel. Zie beneden probleem.

4. Volbouwen van nog open ruimte.
Zullen we de zon nog wel zien?

5. Aantasting historisch stadsgezicht.
Historisch kortzichtig. Open ruimte karakteristiek voor A'foort

Probleem:
File vorming Molenstraat en blokkade kruising Molenstraat Stadsring. Grote geluid en stank overlast door (stilstaand) verkeer op Westsingel in woningen en tuinen tussen Westsingel en Breestraat, met als gevolg ook geen plezier in tuin. Sluipverkeer over Westsingel zal worden verstrekt door twee richtingen verkeer. Ook toename sluipverkeer Westsingel als gevolg van grotere aantrekkelijkheid van sluiproute door instellen twee richtingverkeer op Asch van Wijckstraat /Stationsstraat Door het afsluiten van het Stadhuisplein voor autoverkeer is dit deel van de binnenstad niet meer bereikbaar vanaf de Stadsring.

In afwachting van Uw reactie, met vriendelijke groet, namens hieronder genoemde bewoners,

Joep Houben

Bewoners Breestraat en Bollebrug :
Frans en Lucy Vorstenbosch Breestraat 16
Marc en Merlin Dik Breestraat 32
Chris Verburg Breestraat 28
Anneke .Reitsma Breestraat 34
Harrie v.d. Bend Breestraat 40
Joep Houben Breestraat 42
PW Versluys Breestraat 44
Henk Roymans Breestraat 58
Jeno de Spa Breestraat 68
Tinneke Scholten-Driessen Breestraat 70
Bruno Groen Breestraat 72
Albert Nicholls Bollebrug 1
Clementine Dohmen Bollebrug 1
Remco van der Veen Bollebrug 7


---- --