Gemeente Meerssen


Herinrichting centrum Bunde
Uitkomsten klankbordgroep gepresenteerd aan raadscommissie Meerssen

Het centrumgebied van Bunde zal opnieuw worden ingericht, zodat deze kern ook in de toekomst aangenaam en leefbaar blijft. Dit gebeurt in samenspraak met de inwoners. Hiervoor is een klankbordgroep opgericht. In deze klankbordgroep zijn het afgelopen jaar verschillende onderwerpen mbt de herinrichting besproken. Tijdens de raadscommissievergadering van 26 september worden de belangrijkste overwegingen van de klankbordgroep voor de herinrichting van het centrum van Bunde gepresenteerd.

De klankbordgroep startte in juni 2006. Het belangrijkste doel van de groep was het formuleren van overwegingen over de herinrichting. Tijdens de bijeenkomsten kwamen de onderwerpen economie, wonen, verkeer en parkeren en stedenbouw aan bod. De gemeente nodigde per bijeenkomst inhoudelijk deskundigen uit om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Ook hebben de leden zelf stedenbouwkundige modellen voor de herinrichting aangedragen.

De klankbordgroep bestaat uit 23 deelnemers, per bijeenkomst waren gemiddeld zo'n 15 mensen aanwezig. De bijeenkomsten waren besloten zodat alle leden vrijuit met elkaar van gedachten konden wisselen. In totaal kwam de groep acht maal bijeen, grotendeels onder leiding van een onafhankelijk procesbegeleider.

Aandacht voor economie, wonen, verkeer en herinrichting Binnen de klankbordgroep leven verschillende meningen over de mogelijke verplaatsing van de C1000 (momenteel gevestigd aan de Vliegenstraat) naar het Sint Agnesplein. Een deel van de groep ziet een tweede supermarkt als publiekstrekker aan het plein. Een ander deel wil liever kleine winkels rond het plein, zonder supermarkt. De supermarkt kan eventueel buiten het centrum (langs het spoor) worden geplaatst. Een ander deel van de groep betwijfelt de noodzaak van een tweede supermarkt in Bunde.

De klankbordgroep ondersteunt de visie om in het centrum seniorenwoningen te bouwen om aan de huidige en toekomstige vraag te voldoen. De 19 huidige sociale huurwoningen op de hoek Sint Agnesplein - Sint Agnesstraat voldoen niet aan de behoeften van senioren. Nabij nieuwe seniorenwoningen dienen in ieder geval economische voorzieningen te liggen.

Daarnaast was er aandacht voor de verkeersveiligheid in het centrum. Zo wil de groep dat er geen overlast is door laden/lossen van vrachtverkeer bij de supermarkt. Het centrum moet goed ontsloten zijn, met duidelijke rijroutes. De parkeerfunctie van het Sint Agnesplein moet worden gecombineerd met andere functies. Voldoende gratis parkeerruimte op of nabij het plein is essentieel (eventueel in een parkeerkelder), zonder overlast voor omwonenden. De parkeerruimte moet zo worden ingericht, dat het bezoekers prikkelt om verschillende winkels rond het plein te bezoeken.

De leden van de klankbordgroep hechten veel waarde aan herinrichting van het Sint Agnesplein. Er moet een flinke verandering ten opzichte van de huidige situatie plaatsvinden, met bijvoorbeeld meer groen, aandacht voor architectuur en het opknappen van de pleinwanden, zitelementen en beeldbepalende elementen. Hiermee krijgt het plein een gezellige uitstraling en is het geschikt als ontmoetingsruimte voor de inwoners van Bunde.

Modellen voor herinrichting
Tijdens de bijeenkomsten hebben de leden van de klankbordgroep verschillende modellen voor de herinrichting aangedragen. Alle modellen voor de herinrichting zijn besproken in de groep. In twee discussieronden kwam de klankbordgroep tot de conclusie dat bepaalde modellen onhaalbaar waren. Uit de discussie bleek verder, dat geen model de absolute voorkeur van alle leden van de groep heeft. Daarvoor lopen de meningen te sterk uiteen.

Drie modellen voor de herinrichting van het centrum van Bunde hebben de voorkeur van delen van de klankbordgroep. In twee modellen vindt nieuwbouw plaats van de supermarkt, kleinere winkels en levensloopbestendige appartementen op de hoek Sint Agnesplein - Sint Agnesstraat. Het parkeren is in een parkeerkelder of op het achterterrein geregeld.

Het derde model is een supermarkt op het NS-terrein aan de Spoorstraat. Een appartementengebouw aan het Sint Agnesplein en de Pletsstraat met parkeren achter deze appartementen en een groene tussenruimte. Het Sint Agnesplein verliest de functie van parkeergebied en krijgt een overheersende groene verblijfsfunctie.

Hoe nu verder?
Op 26 september aanstaande vindt de raadscommissievergadering portefeuille wethouder Ummels plaats. Hierin wordt de Eindrapportage van de klankbordgroep over de herinrichting gepresenteerd. Gedurende de samenspraak van het afgelopen jaar is het overleg met de Woningstichting Meerssen en Schuitema over dit project stilgelegd. De gemeente pakt het overleg met de marktpartijen op na de raadscommissievergadering. Over de stappen in het proces zal regelmatig worden gecommuniceerd. De resultaten van het overleg zullen aan de bevolking en de gemeenteraad worden voorgelegd.

Eindrapportage Klantbordgroep
Download hier de Eindrapportage van de Klankbordgroep: klik hier (pdf)

Informatie
Uiteraard wordt u steeds via deze pagina's geïnformeerd over de voortgang van het project. Met vragen kunt u terecht bij projectleider Giel Cuijpers, senior adviseur Bouwen en Milieu, tel. 043-3661788 of email: giel.cuijpers@meerssen.nl.


---

Verslagen en achtergrondinformatie
Herinrichting Centrum Bunde

De gemeente Meerssen is volop in ontwikkeling. Na Meerssen-centrum is nu de op één na grootste woonkern Bunde aan de beurt. Bunde is volop in beweging, maar helaas kunnen we hier niet spreken van een levendig centrum. Een goed centrum dient meerdere functies te hebben. Je moet er kunnen wonen, winkelen, een terrasje pikken, mensen ontmoeten, kortom: aangenaam kunnen verblijven. Daartoe moet het woon-/winkelgebied uitnodigend en goed toegankelijk zijn. Tijdens de infobijeenkomst van 14 december 2005 heeft het college van B&W een aantal denkrichtingen (varianten) voor de herinrichting gepresenteerd. Toen is ook samenspraak aangekondigd, waarbij inwoners kunnen meedenken over de plannen.

Verslag informatiebijeenkomst 14 december 2005: klik hier (pdf)

Meedenkformulier
Alle aanwezigen van de bijeenkomst van december 2005 ontvingen een meedenkformulier. Met dit formulier belanghebbenden én belangstellenden suggesties of opmerkingen aan het gemeentebestuur kenbaar maken. Het aandragen van nieuwe varianten was ook mogelijk. Het meedenkformulier is daarnaast toegezonden aan 380 willekeurig geselecteerde inwoners van Bunde en was beschikbaar via deze website. De inzending van de meedenkformulieren was mogelijk tot 15 februari 2006. In totaal zijn 99 formulieren geretourneerd.

Persbericht Resultaten Meedenkformulieren: klik hier

Klankbordgroep
Via het meedenkformulier kon interesse voor de klankbordgroep worden aangegeven. In de klankbordgroep worden denkrichtingen verder besproken. De klankbordgroep kent een representatieve samenstelling, met bewoners, ondernemers, vertegenwoordigers belangenorganisaties, buurtvereniging en belanghebbenden. In totaal hebben 24 mensen zitting in de klankbordgroep. Deskundigen informeren de leden over relevante onderwerpen zoals economie, wonen, verkeer en stedenbouw. Ook komen verschillende denkrichtingen over de herinrichting aan bod. De klankbordgroep wordt begeleid door een onafhankelijk procesbegeleider.

Verslagen Klankbordgroep
Verslag bijeenkomst klankbordgroep 26 maart 2007: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 26 februari 2007: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 29 januari 2007: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 27 november 2006: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 30 oktober 2006: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 25 september 2006: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 28 augustus 2006: klik hier Verslag bijeenkomst klankbordgroep 19 juni 2006: klik hier

Overige reacties
Tot aan de afrondende samenspraakbijeenkomst kunnen alle inwoners, belanghebbenden en belangstellenden over het planproces blijven meedenken. Schriftelijk reageren is mogelijk via email, of per brief. In 2008 zal een volgende informatiebijeenkomst plaatsvinden.

Wat gebeurt er met uw reactie?
Alle samenspraakreacties worden gebundeld en bij de besluitvorming meegewogen door de gemeenteraad, die de uiteindelijke beslissing zal nemen. Alle meningen, ideeën en opmerkingen zijn van harte welkom. Het gemeentebestuur vraagt u wel om uw mening steeds te motiveren. Reacties kunt u sturen naar: Burgemeester en Wethouders van Meerssen, tav de heer M.G.M. Cuijpers (projectleider), antwoordnummer 20002, 6230 VR Meerssen. Een postzegel plakken is bij gebruik van het antwoordnummer niet nodig. Per email reageren mag ook. Email-adres: giel.cuijpers@meerssen.nl. Vermeld als onderwerp: 'Samenspraakreactie Centrum Bunde'.