Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Technologische industrie ontloopt effecten kredietcrisis

Zoetermeer, 22 april 2008 - Ondernemingen in de technologische industrie ontlopen de effecten van de kredietcrisis. Dit blijkt uit onderzoek van FME, de ondernemersorganisatie van de technologische industrie, dat vandaag is gepresenteerd. FME-voorzitter Jan Kamminga roept de overheid op ervoor te zorgen dat de inflatie niet verder oploopt, zodat de sector optimaal kan blijven presteren.

De conjunctuurcijfers van de technologische industrie zijn onverminderd goed tot zeer goed. De verwachtingen van de meeste ondernemers voor 2008 zijn positief. Driekwart van de ondervraagden verwacht geen invloed van de kredietcrisis te zullen ondervinden bij het verkrijgen van nieuw krediet. Een kwart van de ondernemers houdt rekening met een mogelijk negatieve invloed. Over de verwachte omzet voor 2008 zijn de ondernemers verdeeld: 53% denkt dat de kredietcrisis de omzet niet zal beïnvloeden, terwijl bijna 47% een negatieve invloed verwacht.

Het onderzoek van FME is gehouden in maart 2008 en sluit volgens Jan Kamminga aan bij de verwachtingen. "De technologische industrie is typisch een business tot business sector en dus zal de kredietcrisis ons later raken dan sectoren die meer consumentgericht zijn. Toch is er duidelijk reden tot zorg. Vooral het feit dat 56% van onze ondernemers opereert op wereldwijde markten betekent dat we nu al worden geraakt door de dure euro ten opzichte van de dollarkoers."

De dure euro heeft volgens circa 60% van de ondernemers naar verwachting een negatieve invloed op de omzet; ruim 40% van de ondernemers verwacht hier geen invloed van te ondervinden.

Hoewel de sector positief is over de eigen prestaties en de verwachtingen voor 2008, verwacht 82% van de ondervraagde ondernemers negatieve invloed van de kredietcrisis op de Nederlandse economie in het algemeen.

Meer informatie over het onderzoek vindt u op www.fme.nl

----------