Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
22 april 2008

ICIS viert 10 jaar onderzoek naar duurzaamheidsthema's Jubileumsymposium 'The World's Future is Now!'

Het International Centre for Integrated assessment & Sustainable development (ICIS) bestaat in 2008 tien jaar. Dat wordt vandaag gevierd met het symposium 'The World's Future is Now!'. Science and policy for sustainable development. Deze datum is niet toevallig: 22 april is de internationale Dag van de Aarde, oftewel Earth Day. In de Verenigde Staten is International Earth Day al sinds 1970 een populair fenomeen. Vanaf 1990 wordt het wereldwijd gevierd.

Vanaf de oprichting houdt ICIS zich bezig met een integrale benadering van duurzaamheidsthema's. Het begrip duurzame ontwikkeling kreeg in 1987 wereldwijde bekendheid door het boek 'Our common future', het zogeheten Brundtland-rapport. Tien jaar na de publicatie van het Brundtland-rapport werd ICIS opgericht, en inmiddels is het tien jaar verder. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken om te zien hoe het er voor staat met duurzame ontwikkeling.

Een aantal duurzaamheidsthema's waar ICIS zich al jaren mee bezig houdt zijn de afgelopen jaren op de maatschappelijke agenda beland: de klimaatproblematiek (Nobelprijs voor de klimaatexperts van het IPCC), de integrale aanpak van duurzaamheidsvraagstukken, het transitie-denken, de uitstoot van het luchtverkeer en het effect van mondialering op onze samenleving. Worden die thema's nu anders opgepakt door politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties dan tien jaar geleden? En wat is eigenlijk de rol van de wetenschap en de politiek bij het aanpakken van duurzaamheidsvraagstukken?

ICIS-directeur en hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens: "Kijkend naar de rol van de wetenschap bij het bestuderen van duurzaamheidsproblemen zie je jammer genoeg nog vaak een ouderwetse aanpak. Ook binnen NWO wordt bijvoorbeeld het thema Duurzame Aarde met name met een economische, technologische of milieubril bekeken. De maatschappelijke kant van het verhaal ontbreekt vaak. De nieuwe generatie duurzaamheidswetenschappers hanteert veel eerder een inter- of transdiciplinaire aanpak in plaats van de tot nu toe gebruikelijke multidisciplinaire aanpak. Willen we echt een verschil maken, dan zal een verschuiving in ons denken nodig zijn - dit geldt niet in de laatste plaats voor de academische wereld."

Van oudsher is een belangrijke functie van de wetenschap het signaleren van nieuwe trends en toekomstige kansen en problemen. Welke duurzaamheidskwesties zullen de komende tien jaar vanuit het onderzoek doorschuiven naar de maatschappelijke agenda? En welke thema's beginnen nu te verschijnen op de onderzoeksradar? Deze en andere aspecten van heden, verleden en toekomst van duurzame ontwikkeling komen aan bod in de voordrachten van de sprekers en in de discussies. Prof.dr. Pim Martens geeft aan wat duurzaamheidswetenschap inhoudt en hoe duurzaamheid in relatie staat tot globalisering. Zijn boek Measuring globalisation dat binnenkort verschijnt, gaat over het meten van de verschillende vormen van globalisering. Prof.dr. Hans Opschoor, hoogleraar Milieu-Economie aan de Vrije Universiteit en hoogleraar Ontwikkelingseconomie aan het Insitute for Social Studies, zal vanuit een politiek-wetenschappelijke visie kijken naar duurzame ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Prof.dr. Jan Rotmans (mede-oprichter ICIS, nu directeur van het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT), wetenschappelijk directeur van innovatienetwerk KSI en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit) zal kijken hoe de toekomst van Nederland eruit kan zien via verschillende transitiepaden.



Universiteit Maastricht