Gemeente Delft
Wsw-raad regio Delft van start
De gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp beschikken sinds maandag 21 april over een adviesraad voor het gemeentelijk beleid op het gebied van sociale werkvoorziening (Sw). Deze 'Sw-raad' bestaat uit zo'n 20 personen die werkzaam zijn in de Sw (Combiwerk) of hiervoor op een wachtlijst staan. De Sw-raad brengt gevraagd en ongevraagd advies uit.
Op maandag 21 april vond de eerste vergadering en kennismaking met wethouder Saskia Bolten (inkomen, arbeidsmarkt en emancipatie) plaats. Zij is blij dat de Sw-raad officieel geïnstalleerd is en aan de slag kan. "De leden van de raad zijn natuurlijk ervaringsdeskundigen bij uitstek. Zij kunnen ons helpen om ons beleid nog beter te laten aansluiten bij de behoeften van de doelgroep. Ik zie dit als een belangrijke stap vooruit in de emancipatie van mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening", aldus de wethouder.
De raad wordt in een vroeg stadium betrokken bij besluitvorming over uiteenlopende onderwerpen zoals het persoonsgebonden budget bij begeleid werken, het beheer van de wachtlijst of het beleid om mensen meer buiten de muren van het Sw-bedrijf aan het werk te brengen. De leden worden ondersteund door een onafhankelijke voorzitter en een secretaris. Waar nodig en gewenst wordt er coaching of bijscholing geboden aan de leden die daar behoefte aan hebben. Begin mei brengt de raad haar eerste advies uit aan de colleges van B&W en gemeenteraden van de vier gemeenten.
Op 1 januari 2008 is de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Elke gemeente moet zorgen voor cliëntenparticipatie. Wsw-gerechtigden moeten gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven over gemeentelijk Wsw-beleid en de uitvoering daarvan. De kern van de wetswijziging is dat Wsw-gerechtigden meer zeggenschap krijgen. Elke gemeente mag zijn eigen vorm van cliëntenparticipatie kiezen. In Delft en omstreken is gekozen voor een regionale Sw-raad.
Gemeente Delft