MDS-ers terug naar de Ruwenberg


Sprekers uit 'eigen stal'

SINT-MICHIELSGESTEL EN 'S-HERTOGENBOSCH, 20080422 -- De Middelbare Detailhandelsschool, kortweg de MDS, zou dit jaar 40 jaar bestaan. Ter gelegenheid daarvan hebben een aantal oud-leerlingen en leraren (onder andere Guido van Elk en Marijn de Boer) het idee opgepakt om op zaterdag 7 juni op de Ruwenberg een bijeenkomst te organiseren die in het teken staat van netwerken, `masterclasses' en terugblikken. De verwachting is dat het voor velen meer een reünie zal zijn.

Oproep
Alle oud leerlingen van de Middelbare Detailhandelsschool op de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel en oud leerlingen van de 'Hervensebaan' in 's-Hertogenbosch worden verzocht hun naam op te geven via de website www.mdsplus.nl. Dan ontvangen die oud leerlingen een persoonlijke uitnodiging voor het bijwonen van de 40-jarige jubileumbijeenkomst op zaterdag 7 juni.
De Middelbare Detailhandels School terug naar de Ruwenberg!
De MDS heeft in de afgelopen 40 jaar heel wat succesvolle ondernemers in Brabant voortgebracht. Oud leerling van de 40 jarige Middelbare Detailhandelsschool, dat betekent dan ook wel iets!
`Studenten van de MDS in Sint-Michielsgestel en/of Den Bosch hebben nu eenmaal een bepaalde band met elkaar. Op goedbezochte reünies in het verleden is gebleken dat die verbondenheid nog steeds bestaat en blijvend is. Dit vormt een geweldig potentieel om een kennisnetwerk van vooral ondernemende mensen uit te bouwen, en dat gaat verder dan alleen gezelligheid', aldus Guido van Elk.
De bijeenkomst op de Ruwenberg staat vooral in het teken van onderling netwerken en mogelijk ook van elkaar te leren. Leren van successen en van op je bek vallen, maar ook met een glas in de hand dierbare herinneringen ophalen.
Sprekers uit `eigen stal'
De contouren van de middag en avond staan inmiddels vast, een mooie mix van ontmoeten, inspiratie en vooral feest, want ook daar waren de MDS-ers altijd goed in. Maar tijdens deze bijeenkomst zullen oud-leerlingen, die hun sporen op verschillende wijze hebben verdiend, een hoofdrol spelen. In een zestal parallelsessies vertellen oud-leerlingen iets over hun levens- en werkervaringen èn ondernemingsideeën. Leen van Leersum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Emergis in Zeeland; Marc Doomernik, zelfstandig coach en entertrainer; Guus Schrover, senior beleggingsadviseur bij Westland Utrecht Effecten Bank; Chris van Schijndel, commercial director van Flex-i-Trans; Bertus Huiskes, zelfstandig ondernemer en werkzaam in de internationale schroothandel; een gastspreker van de hoofdsponsor de ING Bank en Johan van der Laar, zelfstandig ondernemer in de entertainment industrie. Hij is tevens de dagvoorzitter.
Leen van Leersum, een leerling van het eerste uur van de MDS (1969 tot 1972) en voorzitter van de Raad van Bestuur van Emergis, de GGZ van Zeeland, heeft na zijn MDS bewust gekozen voor de non-profit sector, maar ontdekt nu dat `commercieel gaan' in het bloed zit en er nu uit wil. Met als titel `Geluk Te Koop' geeft hij een uiteenzetting over de marktwerking in de geestelijke gezondheidszorg. Hij geeft een kijkje in de ontwikkelingen van de zorgmarkt, de meest belovende groeimarkt in Nederland. Uiteindelijk zullen taboes rond psychische klachten verdwijnen en zal men inspelen op de markt van `geluksproducten'.
Verder zal Marc Doomernik, die de MDS van 1983 tot 1986 bezocht, een totaal andere presentatie verzorgen onder het mom - `We lullen wel maar communiceren niet...!' Dus hoe versieren we een klant, een collega, een partner of een beschuitje? Het publiek krijgt inzicht in de manier waarop mensen positief zijn te beïnvloeden door anders te leren kijken. Succesvoller worden dus! Niet stil zitten en luisteren, maar jezelf een spiegel voor houden om daarmee de zelfkennis te verrijken. Kortom resultaatgericht communiceren. Marc Doomernik is zelfstandig coach en entertrainer- die zich vooral bezig houdt met de persoonlijkheid in de mens. Hij laat zien dat men niet verandert door vaardigheden aan te leren maar door anders te kijken naar de eigen overtuigingen en omgeving.
Guus Schrover behoort ook tot een van de eerste lichtingen en bezocht de MDS in de periode 1970 tot 1973. Thans is hij senior beleggingsadviseur en vermogensbeheerder bij de Westland Utrecht Effecten Bank, een onderdeel van de ING bank. Tijdens zijn sessie gaat hij in op de vraag of `geld verdienen' en `echte ontwikkelingshulp' tegenstrijdig met elkaar zijn. De titel van zijn presentatie is - `Naast de liefde - geld verdienen!' Het lijkt een paradox, maar dat zal het zeker niet zijn, want geld wat we verdienen en beleggen kan werken voor de mensen die het harder nodig hebben dan wij. Hij geeft aan dat een innovatief beleggingsproduct duurzame ontwikkelingshulp mogelijk kan maken.
Chris van Schijndel, commercial director van Flex-i-Trans in Velddriel, studeerde af in 1972 en heeft zich aansluitend gespecialiseerd in marketing en marktonderzoek. Hij heeft inmiddels veel automotive ervaring opgedaan in internationale marketingfuncties voor Volvo Car en Nissan Europa. Zijn presentatie heeft als titel: Kloteklanten; `U bent er een en u heeft ze.' De praktijk laat zien hoe moeilijk het is om klantgericht te werken. Organisaties hebben de neiging om zich naar binnen te richten. Men ziet klanten maar al te vaak als lastig, verstoorders van je werk en je rust!
Bertus Huiskes, leerling van 1972 tot 1975 is zelfstandig ondernemer en werkzaam in de internationale schroothandel. Hij doet veel zaken met China en is zelfs eigenaar van een bedrijf in China met zo'n 150 medewerkers. In een gepassioneerde uiteenzetting met als titel `China houdt onze inflatie laag' gaat Huiskes in op internationaal zaken doen, hij zal aantonen dat wanneer je als bedrijf geen contacten hebt of gaat hebben in China het onherroepelijk mis gaat met je bedrijf. Vooral de uitdaging van de cultuurverschillen en de vooroordelen die er leven rondom China zijn centrale thema's in zijn verhaal en over zijn werk.
Johan van der Laar, een heel andere generatie dan die uit de jaren zeventig, verliet de MDS in de negentiger jaren. Hij is zelfstandig ondernemer in de entertainmentindustrie en werkt als presentator en entertainer tijdens evenementen en bij TV programma's. Onder het mom: `Entertainment is mijn leven!' geeft hij aan dat hij zelf het product is van zijn eigen onderneming en dus zichzelf steeds weer moet verkopen. In een adembenemend levensverhaal over zijn `ups en downs' geeft hij aan maar één doel te hebben; `Ik zal er komen!'
De gastspreker van ING Bank brengt een workshop met als titel `Ontwikkelingshulp via microkrediet gaat veel verder dan het lenen van geld aan starters'. De gastspreker is iemand die werkzaam is in een wereldwijd programma van de ING Bank, rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen in de derde wereld. Geld lenen is één manier om startende ondernemers in arme landen te ondersteunen. Ook human capital wordt ingezet om mensen die in moeilijke omstandigheden een bedrijf opstarten te helpen. De ING Bank faciliteert.
Oproep
Al heel veel oud-leerlingen van de Middelbare Detailhandelsschool op de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel en oud-leerlingen van de 'Hervensebaan' in 's-Hertogenbosch hebben de weg naar de website www.mdsplus.nl gevonden. Meer dan 350 leerlingen hebben zich op de site al aangemeld. Maar dat kan beter. Vandaar de oproep aan alle oud-leerlingen die zich opgegeven hebben: Zoek je vrienden van toen op en zorg dat ze zich aanmelden.





Ingezonden persbericht