Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten moeten in beroep kunnen gaan tegen rijksinfrastructuur


22.04.2008

De VNG vindt dat ook gemeenten in de toekomst in beroep moeten kunnen gaan tegen besluiten over de rijksinfrastructuur. Net als burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben ook gemeenten recht op rechtsbescherming. Het is een misvatting dat inperking van het beroepsrecht van gemeenten leidt tot versnelling van procedures. Gemeenten zijn doorgaans niet de enige partij die een zaak bij de Raad van State aanhangig maakt. De VNG kan verder op hoofdlijnen instemmen met het advies van de Commissie Elverding.

De commissie Elverding heeft op verzoek van minister Eurlings een advies uitgebracht over het versnellen van de besluitvorming over rijksinfrastructuurprojecten. Ook de VNG vindt dat de besluitvorming over dit soort projecten vaak te lang duurt. De VNG heeft zon tien jaar geleden al in een advies over de procedures voor rijksprojecten aangegeven dat het rijk meer daadkracht moet tonen en in voorkomende gevallen zijn doorzetmacht moet gebruiken. Ook is meer zorgvuldigheid bij de voorbereiding van de besluitvorming dringend gewenst. Versnelling van procedures is nodig, omdat de bereikbaarheid van de economische en stedelijke centra in het geding is. Wel dienen milieubelangen (lucht en geluid) en veiligheid integraal onderdeel te blijven van het besluitvormingsproces.

De VNG kan op hoofdlijnen instemmen met het advies van de Commissie Elverding voor zover het gaat om de normale procedures. In de verkenningsfase moeten alle belanghebbende partijen, dus ook gemeenten, in staat worden gesteld om hun belangen op een goede manier in te brengen. Gemeenten zijn hier bij uitstek geschikt om een integrale afweging te maken tussen de diverse belangen (economie, ruimte, milieu, natuur en veiligheid) die op lokaal en regionaal niveau spelen. Na afweging van alle belangen dient op rijksniveau de knoop te worden doorgehakt en dient een politieke keuze te worden gemaakt voor één voorkeursvariant. Alleen deze variant moet samen met gemeenten verder worden uitgewerkt. In het uiteindelijke tracébesluit moeten de noodzakelijke maatregelen ten aanzien van milieu en veiligheid worden opgenomen. Tegen dit besluit moeten ook gemeenten beroep kunnen aantekenen.

Met de commissie vindt ook de VNG dat het voldoen aan de milieunormen meer centraal moet komen te staan. VNG stemt in met een globalere toets vooraf inclusief een pakket van bron- en locatiespecifieke maatregelen. Daarbij moet aannemelijk worden gemaakt dat aan de milieunormen wordt voldaan. Zo wordt voorkomen dat tijdens het planproces de milieumaatregelen op de lange baan worden geschoven. Een opleveringstoets na realisering van een project als extra zekerheid om te bepalen of inderdaad aan de milieunormen wordt voldaan is nodig om de toetsing vooraf globaler te kunnen maken. Indien blijkt dat niet aan de normen wordt voldaan, zullen alsnog extra maatregelen moeten worden genomen.

VNG is geen voorstander van specifieke ad-hoc-spoedwetgeving voor de realisering van relatief grote nieuwbouwprojecten. Met dit soort wetgeving gaat veel kostbare tijd verloren, terwijl met de aanbevelingen van de Commissie Elverding veel winst te behalen is. Via de Tracéwet en de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening heeft het rijk bovendien voldoende doorzettingsmacht voorhanden. Het vraagt om bestuurlijke moed om hiervan gebruik te maken.

Den Haag, 22 april 2008