LEI

Een handreiking aan ondernemers (persbericht)

22 apr 2008
Onderdeel: LEI

Rapport 2008-008

Brochure 08-002

Van 2006 tot 2008 deed Wageningen UR onderzoek naar ondernemerschap en strategische bedrijfsbeslissingen in de fruitteelt en de boomkwekerij. Aan dit onderzoek, gefinancierd door het ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw, is meegewerkt door tal van ondernemers. Het LEI (onderdeel van Wageningen UR) heeft op basis van dit onderzoek een rapport uitgegeven, Naast dit rapport verschijnt tevens een verkorte, praktische versie die een handvat biedt voor strategische besluitvorming. Deze brochure is een uitgave van Wageningen UR en is interessant voor iedereen die actief is op het gebied van ondernemerschap.

Veel agrarische ondernemers richten zich primair op de teelt en bedrijfsvoering en minder op het ondernemen. In de hectiek van alledag worden strategische beslissingen al te vaak uitgesteld of juist te snel genomen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Onderzocht is waar ondernemers vastlopen en hoe ze daarin verder op weg kunnen worden geholpen. Het heeft geresulteerd in een âschakelpuntenschemaâ, dat op bruikbare wijze het strategische besluitvormingsproces in vijf stappen 1opdeelt. Voor elk van die vijf stappen heeft een ondernemer competenties nodig om uiteindelijk te geraken bij het doorvoeren van de gevonden oplossingen. Door de omgeving, het bedrijf én persoonlijke capaciteiten structureel onder de loep te nemen, kan een zorgvuldige afweging worden gemaakt. Beslissingen zullen zo uiteindelijk resulteren in een hoger rendement en meer plezier in het passiespel dat ondernemen altijd is geweest. Het rapport Vanuit passie kiezen voor profijt bevat onder andere een vragenlijst waarmee ondernemers aan de slag kunnen en veel herkenbare praktijkvoorbeelden, die naar voren kwamen in de workshops die naar aanleiding van dit onderzoek zijn gehouden.

Rapport 2008-008 Vanuit passie kiezen voor profijt; verbetering van het ondernemerschap in de fruitteelt en boomkwekerij Brochure 08-002 Vanuit passie kiezen voor profijt; Een handvat voor ondernemers in de fruitteelt en de boomkwekerij voor strategische besluitvorming

Contact
Gerben Splinter
gerben.splinter@wur.nl
070 3358250

Helene Stafleu
helene.stafleu@wur.nl
070 3358338