Ingezonden persbericht
Inschrijving activiteiten Week van de Geschiedenis gestart
Vanaf vandaag is het mogelijk voor culturele organisaties om activiteiten aan te melden voor de 5e Week van de Geschiedenis via www.weekvandegeschiedenis.nl. De Week van de Geschiedenis is het grootste historische evenement in Nederland en vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 19 oktober 2008. Het thema van 2008 is: 'Verhalen van Nederland'. Alle activiteiten die tijdens de Week van de Geschiedenis georganiseerd worden, dingen mee naar de Week van de Geschiedenisprijs. Begin september zal het hele programma van de Week van de Geschiedenis bekend gemaakt worden via de website en de programmakrant.
Activiteiten aanmelden voor de Week van de Geschiedenis
Deelname aan de Week van de Geschiedenis houdt in dat een organisatie tijdens de Week van de Geschiedenis één of meerdere activiteiten organiseert waarbij een breed publiek op een toegankelijke en aansprekende manier in aanraking komt met geschiedenis. Aanmelden geschiedt online via de website www.weekvandegeschiedenis.nl. Inschrijven kan tot 22 augustus 2008. Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de Week van de Geschiedenis in 2008 in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging Openbare Bibliotheken. De Week van de Geschiedenis gaat op zaterdag 11 oktober van start met de Landelijke Archievendag.
Geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek
Om organisaties te stimuleren creatief te zijn in het bedenken van activiteiten die ook mensen bereiken die minder vaak een museum bezoeken, reikt Anno ieder jaar de Week van de Geschiedenisprijs uit. In 2007 werd de Week van de Geschiedenisprijs door minister Plasterk uitgereikt aan het Streekarchief Land van Heusden en Altena uit Heusden. Meer informatie over de Week van de Geschiedenis staat op de website www.weekvandegeschiedenis.nl.
Verhalen van Nederland
Het thema van de Week van de Geschiedenis 2008 is 'Verhalen van Nederland'. Tijdens de Week van de Geschiedenis vertellen honderden culturele organisaties de waargebeurde verhalen van Nederland aan de hand van objecten, personen, gebouwen, steden en landschappen. Dat kan in alle vormen en op alle plekken. Gesproken, geschreven, gezongen en met beelden. In musea, archieven, monumenten, bibliotheken, maar ook gewoon op straat of op school. Zodat de verhalen van Nederland voor iedereen gaan leven.