Gemeente Woerden

Verzelfstandiging openbaar primair onderwijs Woerden

22 apr 2008

persbericht

Het bestuur van de openbare basisscholen in Woerden zal als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt per 1 augustus van dit jaar overgedragen worden aan de Stichting Klasse. Daarmee wordt de verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs een feit. Het omvat de volgende scholen: De Achtsprong, de Rembrandt van Rijnschool, De Waldhoorn (Zegveld), De Horizon (Harmelen) en de Andersenschool. De Stichting Klasse voert het bestuur over de openbare scholen in de gemeenten Bodegraven, Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen

In oktober 2007 tekenden de Stichting en wethouder Annet van der Woude (Woerden Jong) een intentieverklaring om te komen tot deze overdracht. Het was het startsein voor het in beeld brengen van de risico's en de randvoorwaarden in een overdrachtsdocument. Dat document (een kloeke bundel met uitwerkingsgegevens over personeel, financiën en materieel) ligt er nu.

Het college stelt de raad nu voor om in te stemmen met de overdracht, een "bruidsschat" van EUR 630.000 te beschikking te stellen en eenmalig EUR 150.000 beschikbaar te stellen voor onderhoud.

Doel van een dergelijke bruidsschat (volgens de daarvoor geldende landelijke regeling in het onderwijsveld) is de overgang naar een nieuwe bestuurlijke organisatie en de opbouw daarvan soepeler te laten verlopen. Op deze manier is er volgens wethouder Annet van der Woude sprake van een "verantwoorde overdracht."

Personeel
Er werken in totaal 69 leerkrachten en 5 directieleden (waarvan 2 ad interim) op de 5 openbare basisscholen Van Woerden. De Stichting Klasse neemt al het personeel over.

De verwachting is dat er na de overdracht tot 2010 geen personeel hoeft af te vloeien. Elke school heeft binnen de Stichting Klasse een medezeggenschapsraad, waarvan per school twee vertegenwoordigers zitting hebben in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.

Leerlingen
De leerlingen zullen niet veel merken van de bestuurlijke veranderingen. De school blijft de school en de juffen en meesters blijven op de eigen plek. Het gaat in totaal om 578 leerlingen (teldatum 01-10-2007).

De Stichting Klasse beheert al 12 andere scholen en telt straks in totaal circa 3240 leerlingen. Met deze opvang kan vooral op overkoepelend niveau en in de administratieve ondersteuning efficiënt en effectief gewerkt worden.

Gebouwen
De gebouwen gaan over (juridisch eigendom) naar de Stichting Klasse, maar het economisch eigendom blijft bij de gemeente. Heeft de Stichting een gebouw niet meer nodig voor primair onderwijs, dan vervalt het juridisch eigendom weer aan de gemeente.

Toezichthoudend orgaan
De gemeente houdt een aantal toezichthoudende taken. Die worden nu ondergebracht in een gemeenschappelijke regeling voor één toezichthoudend orgaan voor de vijf deelnemende gemeenten. Het college stelt de raad voor om de wethouder Woerden Jong voor te dragen als lid van het toezichthoudende orgaan.

Proces
Het overdrachtsdocument is met de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van het openbaar primair onderwijs besproken. Op 14 mei zal de GMR een reactie geven. Vervolgens komt het voorstel aan de orde op de Avond van de Raad in de tweede helft mei. Het is de bedoeling de besluitvorming plaats te laten vinden op de raadsvergadering van donderdag 29 mei a.s.

Belang verzelfstandiging
De gemeente Woerden heeft eerder uitgesproken het belangrijk te vinden het openbaar basisonderwijs niet langer onder het gemeentebestuur te laten functioneren, maar het zelfstandig te maken. Een zelfstandig schoolbestuur kan opkomen voor de belangen van het openbaar onderwijs, zonder naar de belangen van het bijzonder onderwijs te hoeven kijken. Ook kan zo'n bestuur los van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen een eigen koers uitzetten. Ook kunnen ouders, personeelsleden en maatschappelijke organisaties makkelijker invloed uitoefenen. Ouders kunnen nu ook een vertegenwoordiger aanwijzen in het bestuur.

Wethouder Annet van der Woude: "Het was absoluut een enorme klus om alle aspecten en alle risico's goed in beeld te krijgen. En dat heeft ook meer tijd gekost dan we aanvankelijk gedacht hadden. Maar er ligt nu een degelijk, goed doordacht plan en ik heb er alle vertrouwen in dat het een degelijke basis is voor een goede start van onze scholen onder een nieuw bestuur. Ik ben er van overtuigd dat we hiermee de belangen van de kinderende ouders en het personeel dienen."

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |
Proclaimer|Colofon|Vraag en antwoord