Gemeente Woerden

Armoedebeleid van Woerden, best bijzonder

22 apr 2008

persbericht
Het nieuwe armoedebeleid biedt keuzevrijheid, is ontdaan van onnodige regels en voorkomt armoedeval, door een royale overgangsregeling. ´De kern van armoedebeleid is dat het ook daadwerkelijk bruikbaar is voor mensen. Er is in het verleden te veel verzonnen, waar mensen in de praktijk geen gebruik van maakten. Te veel papieren rompslomp en voorwaarden vooraf. Nadelen van de oude regeling, zoals de armoedeval, willen we er zo veel mogelijk uithalen.´
Marjan Haak, verantwoordelijk wethouder van het programma Woerden Betrokken gaf onlangs een presentatie over het armoedebeleid van de gemeente Woerden tijdens het benchmarkcongres schuldhulpverlening en armoedebeleid 2008, georganiseerd door SGBO en Stimulansz.

Aandacht voor armoedeval
Armoedeval was een van de nadelen van de oude regeling. Vroeger was er een harde inkomensgrens van 110% van de bijstandsnorm. Zodra iemand meer verdiende dan dat bedrag had hij geen recht meer op vergoedingen. Netto gingen mensen er dan vaak op achteruit. De nieuwe bovengrens is 120% van de bijstandsnorm. Tussen die twee grenzen wordt de vergoeding in een paar stappen steeds lager.

Vrije keuze en minder papieren rompslomp
Iedereen moet mee kunnen doen. Dit geldt ook voor mensen met een zeer laag inkomen. Voor hen heeft de gemeente een bedrag van maximaal 175 euro per persoon. Dit geld kan besteed worden aan kosten op het gebied van welzijn, zoals sport, cultuur, educatie of recreatie, aan een internet of dagblad abonnement en als tegemoetkoming voor een vrijwillige schoolbijdrage.
Meedoen is het criterium. Dat leidt tot een brede opvatting van zaken die voor een vergoeding in aanmerking komen. Kijken naar een voetbalwedstrijd is net zo goed mee doen als het sporten zelf. Dus ook een kaartje voor een voetbalwedstrijd en zelfs de reis er naartoe kunnen voor een vergoeding in aanmerking komen. Je maakt zelf uit wat je belangrijk vindt.

Minder papieren rompslomp
De wijze van aanvragen en declareren is zo geregeld dat de papieren rompslomp voor de cliënt minimaal is. Veel mensen met een zeer laag inkomen zijn al cliënt bij de gemeente. Veel van hun gegevens zijn daarom al bij de gemeente bekend en hoeven niet opnieuw opgegeven te worden wanneer zij de bijdrage aanvragen. Om een vergoeding te krijgen, hoeft niet eerst een bonnetje ingeleverd te worden. Op een declaratieformulier wordt aangegeven waarvoor men een vergoeding vraagt. De controle vindt achteraf en steekproefsgewijs plaats. Op deze manier hoeft men de kosten ook niet voor te schieten.

Deze nieuwe regeling is een goede aanvulling op de andere pijlers van het gemeentelijk armoedebeleid, waarvan de bijzondere bijstand, kwijtschelding van gemeentebelastingen, schuldhulpverlening, het Noodfonds en het `Tweede kansbeleid' om huisuitzetting te voorkomen bij huurschuld of overlast, de belangrijksten zijn.

Meer mensen in beeld
Het armoedebeleid vraagt om meer dan een goede regeling. Op dit moment kennen we maximaal de helft van de gezinnen die in principe tot onze doelgroep behoren. We willen echter meer mensen bereiken. Bovendien moeten de verschillende voorzieningen beter op elkaar aansluiten en moet er beter samengewerkt worden. Pas dan is sprake van een optimale voorziening. Door een klankbordgroep in te stellen werken we actief aan dit streven. Instanties zoals maatschappelijk werk, vluchtelingenwerk, diaconieën, cliëntenraad, voedselbank, organisaties voor ouderen en mensen met psychiatrische problemen kennen de mensen waarvoor wij als gemeente armoedebeleid willen ontwikkelen.

Bijzondere aandacht vragen mensen met problematische schulden. Zij zijn vaak niet bekend bij de gemeente omdat ze niet persé een laag inkomen hebben. In de praktijk hebben zij echter ook met armoede te maken en dreigen ze buiten spel te komen. We willen door samen te werken met woningbouwverenigingen, energiebedrijven en de klankbordpartners ook deze groep beter in beeld krijgen en bedienen.

Koppeling van bestanden
Er zijn plannen om het mogelijk te maken bestanden te koppelen. Sociale diensten zouden dan van de Belastingdienst bestanden kunnen krijgen van inwoners met lage inkomens en vermogens. Een aantal gemeenten wil samen met de Belastingdienst een proef hiermee gaan doen. Tot nu toe stuiten die plannen op bezwaren rond de bescherming van de privacy. Zodra de mogelijkheid zich voordoet, gaan we daarvan gebruik maken.

Gemeenten werken samen
In West Utrecht hebben de gemeenten Loenen, Breukelen, Montfoort en Oudewater met ingang van vorig jaar de uitvoering van de WWB en aanverwante regelingen, waaronder armoedebeleid uitbesteed aan Woerden. De hierboven omschreven regeling zal in de afzonderlijke raden van deze gemeenten apart behandelend worden.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |
Proclaimer|Colofon|Vraag en antwoord