Gemeente Rotterdam

Sindskort is Gemeentewerken gestart met een proef rond het beheer van natuurterreinen en stadsparken door een schaapskudde. Een kudde van 250 heideschapen graast in een deel van het Schiebroeksepark, het Berg en Broekpark, en, als eerste, de geluidswal langs de A20, in de wijk Nieuw Terbregge.

Natuurlijk onderhoud

Afhankelijk van de grootte van het gebied begraast de kudde ieder gebied zon anderhalf tot drie weken. Dat gebeurt vier keer per jaar. Het doel van de proef met de schaapskuddes is de groenstroken op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier te onderhouden. De schapen zijn maar kort in een gebied aanwezig, en grazen daarna een lange periode elders. Op die manier kunnen de aanwezige planten en kruiden weer groeien, bloeien en zich uitzaaien.

Goede verspreiders

Schapen hebben de bijzondere eigenschap dat ze goede verspreiders van zaden zijn. De zaden blijven hangen in hun vacht en ze zitten in de keutels. Door het rondtrekken van de kudde ontstaat er een uitwisseling van zaden en zo een grotere variatie in bloemen en planten in de gebieden. Na een jaar wordt bekeken wat het effect van de grazende kudde is op de variatie van de begroeiing in de deelgemeente.

Niet voeren

Gemeentewerken huurt de kudde (inclusief herder en hond) van een gespecialiseerd bedrijf. De deelgemeente betaalt deze huur uit haar onderhoudsbudget door het uitsparen van normale mechanische maaien. Doordeweeks wordt de kudde gehoed door de herder en zijn hond. Als de herder in het weekend en s nachts niet bij zijn schapen kan zijn, staan ze in een flexibele afrastering. Het publiek wordt gevraagd de schapen niet te voeren. Als de schapen geen honger meer hebben, doen ze namelijk niet meer wat ze moeten doen: grazen.

De schaapskudde graast momenteel langs de geluidswal langs de A20 in de wijk Nieuw Terbregge.

Bron: Gemeentewerken, 22-04-2008