Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070816920

Vragen van de leden De Rooij en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over financiële reserves van basisscholen. (Ingezonden 8 april 2008)


1
Wat is uw oordeel over het artikel "Misplaatst armoedegevoel", waaruit blijkt dat basisscholen over riante eigen vermogens beschikken? 1)

Voor het PO is er op dit moment geen beoordelingskader voor de omvang van het eigen vermogen. De interpretatie dat basisscholen over riante eigen vermogens beschikken deel ik dan ook niet. Om te kunnen beoordelen of de omvang van het eigen vermogen hoog, laag of adequaat is laat ik op dit moment onderzoek uitvoeren door PriceWaterhouseCoopers. In juni zal ik u daarover informeren.

Uit het artikel komt ook naar voren dat besturen beschikken over vermogen dat niet is opgebouwd uit bekostiging door de overheid. Het is niet aan de overheid om te bepalen waar dit vermogen aan wordt besteed.


2
Is het waar dat basisscholen circa 1,5 miljard euro op de bank hebben staan en nog eens 500 miljoen belegd hebben in aandelen en obligaties?

Ja, maar wat in het artikel niet staat is dat de schoolbesturen samen ook 1,1 miljard aan schulden hebben en 0,5 miljard aan voorzieningen (verplichtingen waarvan de omvang en het moment van betaling nog niet geheel zeker is). Dit wordt betrokken in de analyse van de jaarrekeningen.


3
Kunt u zich voorstellen dat het achterstallig onderhoud op veel scholen en de onhygiënische toestanden moeilijk zijn uit te leggen, aangezien de scholen over hoge reserves beschikken?

Of de reserves hoog, laag, of adequaat zijn wordt op dit moment onderzocht, zoals aangekondigd in mijn brief van 12 februari 2008 (Twee Kamer 2007-2008, 31 293 nr. 4) en zoals gemeld in het algemeen overleg met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 20 maart 2008. In juni ontvangt u hierover nader bericht.


4
Bent u bereid om snel een redelijke 'oppotnorm' in te stellen, waardoor een groter deel van het eigen vermogen van de scholen aan het onderwijs wordt besteed?

Nadat ik de uitkomsten van het onderzoek heb laat ik u weten hoe ik daar mee om ga.


1) het Onderwijsblad nr. 7, 5 april 2008