Gemeente Zevenaar


Week 16

OUD PAPIER
In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u s.v.p. plastic folies verwijderen? Papier van bedrijven wordt niet meegenomen.Kijk hier voor het ophaalschema.

VERGADERINGEN

Gemeenteraad
Kijk hier voor de agenda van de openbare vergadering van de RAAD van de gemeente Zevenaar op WOENSDAG 23 APRIL 2008 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur.

RIOLERINGSWERKEN IN BABBERICH
In de periode van mei tot september worden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd in Babberich. Vooruitlopend hierop is drinkwaterbedrijf Vitens bezig met het verleggen van leidingen.
Landelijke zijn afspraken gemaakt over het terugbrengen van de vuiluitworp uit de bestaande rioolstelsels. Om aan deze reductie-eisen te voldoen is voor Babberich gekozen om de bestaande riolering te vergroten en de wegverhardingen af te koppelen. Het regenwater wordt in een nieuw aan te leggen rioolleiding ingezameld en vervolgens geloosd op de Zwaanenwaay.

Planning

* De volgende wegen worden afgekoppeld van het riool: Zwaanenwaay, Gildestraat, Vendelstraat, Koningstraat en de parallelweg Witte Kruis;

* Het riool wordt vergroot in de volgende wegen: Zwaanenwaay, Gildestraat en de Vendelstraat (gedeeltelijk)

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Jaartsveld Wegenbouw BV.

Omleiding busroute

Gedurende de gehele periode van de werkzaamheden van zowel Vitens als de gemeente wordt de busroute omgeleid via het Witte Kruis.

Informatie

Mocht u nog vragen hebben? Neemt u dan gerust contact op met Remco van Rhijn, bereikbaar onder doorkiesnummer 0316 - 595 120.

COMPOSTEREN ORGANISCH AFVAL GOED VOOR HET MILIEU

Gemeenten zamelen groente-, fruit- en tuinafval (gft) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) apart van het restafval in. Composteerbedrijven verwerken het gescheiden ingezamelde gft en groenafval tot compost, een uitstekende bodemverbeteraar. Composteren van organisch afval is niet alleen goedkoper dan het verbranden van restafval, het levert ook een aantal belangrijke milieuvoordelen op.

Compost als bodemverbeteraar

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar en heeft een aantal voordelen boven het gebruik van andere (kunstmatige) bodemverbeteraars. Compost stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze omdat:

* door het gebruik van compost minder (kunst)mest nodig is.
* compost de waterhuishouding van de bodem reguleert. Dit betekent waterbesparing omdat minder gesproeid hoeft te worden.
* compost zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.
* in grond- en potgrondmengsels verrijkt met compost bodemziekten worden onderdrukt.

* het de structuur van de grond verbetert en zorgt voor een goede verdeling van water-, lucht- en gronddeeltjes in de bodem. Een goede bodemstructuur bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel van planten.

* compost veen vervangt in potgrond. Door gebruik van compost in plaats van veen beperken we de afgraving van veengebieden.

Minder uitstoot van broeikasgassen

Gescheiden inzamelen en composteren van gft en groenafval is ook beter voor het klimaat. Niet alleen hoeft minder kunstmest te worden gebruikt en hoeft minder veen te worden afgegraven, ook draagt compost bij aan het vastleggen van CO2 in de bodem. Composteren van organisch afval en toepassen van compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde.