Rechtbank 's-Gravenhage

Gevangenisstraffen van 54 en 42 maanden voor gewapende overval op motorzaak

Den Haag, 22 april 2008 - De rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag twee Belgen van 28 en 23 jaar, die op 30 oktober 2007 een gewapende overval hebben gepleegd op een motorzaak in Den Haag, veroordeeld tot gevangenisstraffen van 54 en 42 maanden. De officier van justitie had tegen de 28-jarige verdachte een gevangenisstraf van 6 jaar geëist en tegen de 23-jarige verdachte 54 maanden.

De mannen hebben bij de overval een motorfiets en twee motorfietssleutels buitgemaakt en de drie aanwezige personeelsleden van de motorzaak bedreigd met geweld. De 28-jarige man heeft bovendien fysiek geweld gebruikt, onder andere door meerdere malen met een (geladen) vuurwapen tegen het hoofd van één van die personeelsleden te slaan en daarna met het vuurwapen in de zeer dichte nabijheid van die drie personeelsleden te schieten. Dat geen van de personeelsleden van de motorzaak hierbij is geraakt mag volgens de rechtbank een wonder heten.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de duur van de gevangenisstraf die de 28-jarige man is opgelegd enerzijds ten nadele van de verdachte rekening gehouden met het feit dat hij al vele malen eerder in België wegens soortgelijke strafbare feiten is veroordeeld. In het geval van zijn medeverdachte heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat hij een keer eerder voor een soortgelijk feit is veroordeeld. Anderzijds heeft de rechtbank in beide gevallen rekening gehouden met de strafoplegging die voor misdrijven als deze gebruikelijk is. Daarom heeft de rechtbank lagere gevangenisstraffen opgelegd dan door de officier van justitie was geëist.

De 28-jarige man was enkele dagen voor de overval ontsnapt uit een Belgische gevangenis en wordt als vluchtgevaarlijk beschouwd. Hij is gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en de behandeling van deze zaak, op 8 april jl., vond plaats in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam.

LJ Nummers

BD0032
BD0030


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 22 april 2008