Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
22.04.2008
Voedingscentrum: Besmeer elke boterham met margarine of halvarine
De aanbeveling voor het gebruik van margarine, halvarine en
bereidingsvetten is verhoogd. Voor mannen is de nieuwe aanbeveling 50
gram per dag terwijl voor vrouwen de aanbevolen inname van vetten en
oliën zelfs verdubbeld is naar 45 gram per dag.
Recent heeft het Voedingscentrum haar richtlijnen herzien en de
aanbeveling voor het gebruik van margarine, halvarine,
bereidingsvetten en oliën verhoogd. De nieuwe aanbevelingen van 50
gram/dag voor mannen en 45 gram/dag voor vrouwen komt neer op 5 gram
margarine of halvarine per boterham, naast 15 gram bereidingsvetten
(oftewel 1 eetlepel vloeibaar vet of olie) voor de warme maaltijd.
Het Voedingscentrum adviseert hiermee om iedere boterham te besmeren
met margarine of halvarine. Voorheen was de dagelijkse aanbeveling 20
gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen. Die aanbevelingen gaan nu
beide met vijftien gram omhoog. Het Voedingscentrum geeft hiermee aan
dat deze producten een belangrijke bron zijn van essentiële vetzuren
zoals alfa-linoleenzuur, en van vitamine A, D en E. Maar zelfs met
deze verhoogde aanbevolen hoeveelheden voorziet de basisvoeding
onvoldoende in de inname van vitamine A en D van de Nederlandse
bevolking. Om die reden geeft het Voedingscentrum aanvullend het
advies om maximaal eenderde van de bereidingsvetten in de vorm van
olie te gebruiken.
De wijziging in de aanbevelingen was al in het najaar 2007 door het
Voedingscentrum aangekondigd als reactie op de nieuwe Richtlijnen
Goede Voeding van de Gezondheidsraad van december 2006. Deze
Richtlijnen Goede Voeding hebben ook tot gevolg gehad dat de Schijf
van 5 op enkele punten is bijgewerkt. Inmiddels zijn de
voorlichtingsmaterialen en de website van het Voedingscentrum
aangepast.
Kijk hier voor alle aanbevolen hoeveelheden voor de groepen
voedingsmiddelen uit de schijf van 5.