Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


22.04.2008

Voedingscentrum: Besmeer elke boterham met margarine of halvarine

De aanbeveling voor het gebruik van margarine, halvarine en bereidingsvetten is verhoogd. Voor mannen is de nieuwe aanbeveling 50 gram per dag terwijl voor vrouwen de aanbevolen inname van vetten en oliën zelfs verdubbeld is naar 45 gram per dag.

Recent heeft het Voedingscentrum haar richtlijnen herzien en de aanbeveling voor het gebruik van margarine, halvarine, bereidingsvetten en oliën verhoogd. De nieuwe aanbevelingen van 50 gram/dag voor mannen en 45 gram/dag voor vrouwen komt neer op 5 gram margarine of halvarine per boterham, naast 15 gram bereidingsvetten (oftewel 1 eetlepel vloeibaar vet of olie) voor de warme maaltijd.

Het Voedingscentrum adviseert hiermee om iedere boterham te besmeren met margarine of halvarine. Voorheen was de dagelijkse aanbeveling 20 gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen. Die aanbevelingen gaan nu beide met vijftien gram omhoog. Het Voedingscentrum geeft hiermee aan dat deze producten een belangrijke bron zijn van essentiële vetzuren zoals alfa-linoleenzuur, en van vitamine A, D en E. Maar zelfs met deze verhoogde aanbevolen hoeveelheden voorziet de basisvoeding onvoldoende in de inname van vitamine A en D van de Nederlandse bevolking. Om die reden geeft het Voedingscentrum aanvullend het advies om maximaal eenderde van de bereidingsvetten in de vorm van olie te gebruiken.

De wijziging in de aanbevelingen was al in het najaar 2007 door het Voedingscentrum aangekondigd als reactie op de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad van december 2006. Deze Richtlijnen Goede Voeding hebben ook tot gevolg gehad dat de Schijf van 5 op enkele punten is bijgewerkt. Inmiddels zijn de voorlichtingsmaterialen en de website van het Voedingscentrum aangepast.

Kijk hier voor alle aanbevolen hoeveelheden voor de groepen voedingsmiddelen uit de schijf van 5.