Horeca bij de boer is een grijs
gebied
22 apr 2008
Onderdeel: LEI
Een theetuin bij de boerderij, een kraampje waar ijs verkocht
wordtâ¦steeds meer boerenbedrijven breiden hun onderneming uit met dit
soort activiteiten. De gemeentelijke regelgeving rondom deze
ondersteunende en kleinschalige horeca wordt door de ondernemers nogal
eens als onduidelijk ervaren. Daarom heeft het LEI in opdracht van
LTO-Noord een quickscan uitgevoerd onder acht gemeenten die
verbredingsactiviteiten op hun grondgebied hebben. Er blijkt tussen de
gemeenten onderling veel verschil in regelgeving te zijn.
Met de groei van deze nevenactiviteiten ontstaat de behoefte aan een
beleidskader voor regulering. Dat kan via het bestemmingsplan: als de
activiteiten als een standaard onderdeel van agrarische verbreding
worden beschouwd, passen ze âmits ze gekoppeld zijn aan een
functionerend agrarisch bedrijf- probleemloos binnen de agrarische
bestemming. Gemeenten kunnen dan altijd nadere voorwaarden stellen,
bijvoorbeeld op het gebied van reclame-uitingen, sluitingstijden of de
aanleg van een terras.
Rapport 2008-010 Ondersteunende en kleinschalige horeca door
agrariërs; Mogelijkheden en verplichtingen vanuit gemeentelijke
regelgeving
Contact
Janneke Vader
janneke.vader@wur.nl
070 3358110
LEI