Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 22 april 2008

UvA-hoogleraar Harry Büller Akademiehoogleraar

Gepubliceerd op 22 april 2008

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof. dr. Harry Büller benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn onderzoek op het gebied van trombose. Büller is hoogleraar Inwendige geneeskunde in het bijzonder de vasculaire geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Harry Büller verrichtte de afgelopen dertig jaar voortreffelijk klinisch onderzoek op het gebied van trombose. Met zijn werk heeft Büller clinici en wetenschappers bij elkaar gebracht. Zijn publicaties staan onder zijn vakgenoten in hoog aanzien. Büller begeleidde tal van promovendi, van wie een aantal inmiddels zelf hoogleraar is. De verwachtingen ten aanzien van zijn toekomstige onderzoek zijn hoog gespannen. De KNAW spreekt de hoop uit dat zijn benoeming tot Akademiehoogleraar daarbij een extra impuls blijkt. Eerder werden al vier andere UvA-hoogleraren benoemd tot Akademiehoogleraar: Bob ten Cate, Mieke Bal, Paul Emmelkamp en Maus Sabelis.

Naast Büller zijn ook prof. dr. Ben Feringa (RUG), prof. dr. Frank Grosveld (EUR) en prof. dr. Pierre de Wit (WU) benoemd tot Akademiehoogleraar. De vier wetenschappers ontvangen elk een bedrag van één miljoen euro zodat zij zich volledig kunnen wijden aan innovatief onderzoek en aan de begeleiding van jonge onderzoekers. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar. Gedurende deze periode worden Akademiehoogleraren door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. Deze universiteiten moeten met de vrijvallende middelen in ieder geval één jonge, getalenteerde onderzoeksleider aantrekken. Het programma Akademiehoogleraren draagt hierdoor bij aan de doorstroming van jonge onderzoekers naar leidinggevende posities.

De nieuwe Akademiehoogleraren worden op 26 mei geïnstalleerd in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam. Voor meer informatie over het programma kun u vanaf 12 mei terecht op www.knaw.nl.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting