Vereniging Nederlandse Gemeenten

Doorbraak in strijd tegen problematische schulden

22.04.2008

Een breed maatschappelijk initiatief van banken, financierings-maatschappijen, energieleveranciers, thuiswinkelbedrijven, woningcorporaties, gemeenten, schuldhulpverleningsinstanties en het Leger des Heils hebben een nieuwe stap gezet in de strijd tegen problematische schulden bij huishoudens. Vandaag hebben deze bedrijven en instellingen een overeenkomst ondertekend om een landelijk informatiesysteem voor betalingsachterstanden op te richten.

Met het oprichten van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) beogen de deelnemende organisaties te voorkomen dat mensen in financiële problemen raken en daardoor niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. De initiatiefnemers dragen zo bij aan het terugdringen van het aantal problematische schuldsituaties in Nederland. Namens de betrokken organisaties overhandigde vandaag lt.-kolonel mevrouw Voorham van het Leger des Heils de samen-werkingsovereenkomst aan staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ministeries van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het initiatief.

Het oorspronkelijke idee voor een landelijk informatiesysteem met schulden komt voort uit een discussie tussen het Leger des Heils, de gemeente Tilburg en de DSB Bank over de relatie tussen krediet-verlening en problematische schuldsituaties. Deze partijen namen het initiatief om te bekijken op welke wijze zij samen zouden kunnen werken om problematische schulden terug te dringen. Andere relevante partijen werden uitgenodigd zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Uitgangspunt is de belangrijkste betalingsachterstanden centraal te registreren. Deelnemers aan het LIS en BKR kunnen dit register raadplegen voordat een nieuwe financiële verplichting wordt aangegaan. Hiermee wordt voorkomen dat iemand meer financiële verplichtingen op zich neemt dan hij of zij op dat moment aankan. Raadpleging van het LIS biedt aangesloten instanties ook kansen om pro-actief te zijn bij het verhelpen van problematische schuldsituaties. Na zorgvuldige uitwerking van privacy en beheeraspecten, en de financiering, is nu overeenstemming bereikt over het daadwerkelijk realiseren van het initiatief. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel heeft de opdracht om het systeem op te zetten en te onderhouden. Naar verwachting is het LIS in de loop van 2009 operationeel.

De organisaties die de oprichtingsovereenkomst hebben ondertekend zijn:

* NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken
* VFN, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland
* Aedes vereniging van woningcorporaties

* de energieretailbedrijven verenigd in EnergieNed en VME
* Thuiswinkel.org

* VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten
* NVVK, vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren
* Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg.

Den Haag, 22 april 2008