Gemeente Eersel


59 hokken en keten in De Kempen

In het kader van het regionale project `Laat je niet flessen!' is in de Kempen een pilot keetbeleid opgestart. Om te beginnen is een inventarisatie gehouden van het aantal `hokken en keten' in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Daarbij zijn maar liefst 59 locaties gelokaliseerd, waar voornamelijk jongeren indrinken, voordat ze op stap gaan. De Kempengemeenten willen als vervolgstap bekijken hoe ze het probleem gezamenlijk kunnen aanpakken. Natuurlijk hebben deze keten ook een sociale functie en sluiting is dan ook geen doel op zich. Doel van het project is om het drankgebruik van jongeren onder 16 jaar te voorkomen en openbare dronkenschap onder jongeren terug te dringen.

Maar liefst 70% van de alcoholconsumptie vindt thuis plaats. Uit eerder onderzoek is gebleken dat `thuis' het overmatig alcoholgebruik onder jongeren 2 ½ keer zo hoog is dan bij `normaal' stappen. Omdat de jongeren vaak indrinken met toestemming van hun ouders is het belangrijk, dat de ouders de gevolgen hiervan inzien. Vorige week is bij vrijwillige blaastests, in de Kempen uitgevoerd door de politie, nog gebleken dat circa 1/3 deel van de jongeren onder de 16 jaar thuis indrinken voordat ze op stap gaan. Er waren jongeren die thuis al minimaal 15 biertjes op hadden. De gevolgen en risico's voor gezondheid en omgeving spreken voor zich.

De Kempengemeenten gaan aan de slag om ook in thuissituaties een veilige en gezonde omgeving te creëren. Dat wordt gedaan via de drie pijlers van het project: voorlichting, regelgeving en handhaving. Dat wil niet zeggen, dat er een kruistocht tegen `hokken en keten' ondernomen wordt om deze koste wat kost te sluiten. Ze hebben immers ook hun sociale waarde. Het doel is wel om onveilige en ongezonde situaties te voorkomen. Daarom gaan de Kempen samen met de Voedsel en Warenautoriteit, politie en het SRE aan de slag om een projectvoorstel keetbeleid op te stellen. Dat moet leiden tot een oplossing voor de geconstateerde problemen. Dit keetbeleid zal de basis zijn voor het regionale keetbeleid en dus over de regio uitgerold worden.

Meer informatie:

Voor meer informatie over de pilot keetbeleid kunt u contact opnemen met de voorzitter van de projectgroep en tevens lid van de stuurgroep alcohol en jongeren van de regio, de wethouder van de gemeente Reusel-De Mierden, dhr. Toon Antonis, bereikbaar op nummer 0497 650 650.

Voor meer informatie over het project `Laat je niet flessen!' kunt u contact opnemen met de projectleider Ben Cornelis, telefoonnummer 06 303 73 781, e-mailadres: b.cornelis@sre.nl of kijk op: www.sre.nl/alcoholenjongeren.