Nederlandse Politiebond


HOOFDPUNTEN POLITIE-CAO 2008/2010

Op maandagavond 21 april hebben de minister en de bonden een definitief akkoord bereikt over een CAO met een looptijd van 3 jaar. Dit akkoord beslaat een periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2010. Dit betekent dat een aantal afspraken met terugwerkende kracht werken.

De CAO is opgebouwd uit een aantal bestanddelen. We noemen de belangrijkste.

Structurele salarismaatregelen

- per 1 februari 2008 een loonsverhoging van 3,5 procent
- per 1 januari 2009 een loonsverhoging van 3,30 procent
- per 1 januari 2010 een loonsverhoging van 3,25 procent

De eerste uitbetaling vindt uiterlijk in de maand juni 2008 plaats. Dat betekent dat dan de structurele verhoging feitelijk in werking treedt. De verhoging vanaf februari wordt eveneens in juni verrekend. De verhoging werkt door voor alle politiemensen die in dienst zijn, alsmede voor collega's met de TOR, FLO, leden die door een dienstongeval zijn getroffen en - deels - inactief zijn en wachtgelders.

Incidentele uitkeringen

1. Iedere politieambtenaar (studenten, executief en AT personeel) ontvangt, ongeacht de salarisschaal, vanaf 1 januari 2008 tot en december 2008 100 bruto per maand (deeltijders na rato, berekening op basis van voltijd met een maximum van 36 uren per week).

De - eerste - uitbetaling vindt uiterlijk in de maand juni plaats. De verhoging vanaf januari wordt eveneens in juni verrekend. De verhoging werkt door voor alle politiemensen die in dienst zijn.


2. Iedere politieambtenaar ontvangt, ongeacht de salarisschaal, vanaf
1 januari 2009 tot en december 2009 50 bruto per maand (deeltijders na rato, berekening op basis van voltijd met een maximum van 36 uren per week).

Bovenstaande twee uitkeringen gelden ook voor de collega die ziek is, ouderschapsverlof heeft, RPU geniet, met levensloop is, met de TOR of met FLO is.


3. Iedere politieambtenaar tot en met schaalniveau 9 ontvangt in 2008
1.200 bruto. Dit bedrag is onafhankelijk van de duur van de dienstbetrekking (= een deeltijder ontvangt eveneens 1.200.


4. Iedere politieambtenaar tot en met schaalniveau 9 ontvangt in 2009 600 bruto. Dit bedrag is onafhankelijk van de dienstbetrekking (= een deeltijder ontvangt eveneens 600).

Deze incidentele algemene salarisuitkeringen zijn pensioengevend, maar tellen niet mee voor bijvoorbeeld vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Deze uitkeringen gelden ook voor de collega die ziek is, ouderschapsverlof heeft, RPU geniet, met levensloopverlof en met de TOR-verlof, maar NIET voor FLO-ers.

Voorwaarde voor deze eenmalige uitkeringen is dat de ambtenaar op 1 juli van het betreffende jaar in dienst moet zijn. Iemand die voor of per 1 juli met ontslag is ontvangt NIET de eenmalige uitkering. Dat geldt ook voor de medewerker die per 1 juli bevorderd wordt naar schaal 10 of hoger.

POLITIESPECIFIEKE MAATREGELEN


1. Zorgkostentoelage
De - gewezen - politieambtenaar die studerende kinderen heeft van 18 jaar en ouder komt vanaf 1 januari 2008 in aanmerking voor een toelage van 69 bruto per maand per kind. Deze maandelijkse toelage wordt voor het laatst verstrekt in de laatste maand van de CAO-periode (december 2010) Deze uitbetaling werkt uiteraard met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008. De precieze datum van nabetaling (vanaf 1 januari 2008) volgt zo spoedig mogelijk na inwerkingtreding van dit akkoord.

Voor de hantering van het begrip studerend kind is de meest ruime benadering gekozen. Iedereen die voor deze regeling in aanmerking meent te komen moet zich zelf bij het korps (van oorsprong) melden.


2. Verruiming OT
Vanaf 12 juli 2008 wordt het tijdvak waarover operationele toelage (OT) wordt uitgekeerd van maandag tot en met vrijdag vervroegd van 22.00 uur naar 21.00 uur. De vergoeding bedraagt 3,82 per uur.


3. Verruiming arbeidsduur
Nieuwe collega's die op of na 1 januari 2009 in dienst treden krijgen een arbeidstijd van 40 uur per week, tenzij door de collega de keus wordt gemaakt voor 38 respectievelijk 36 uur werken.

Voor aspiranten geldt een arbeidstijd van gemiddeld 38 uur per week. Tijdens de korpskwartielen gaan zij 40 uur werken en tijdens de schoolkwartielen 36 uur. Ook deze collega's kunnen natuurlijk kiezen voor 38 of 36 uur. Bij een keuze voor 38 uur wordt de gemiddelde arbeidstijd tijdens de studie 37 uur.

Voor zittende collega's bestaat eveneens de mogelijkheid te kiezen voor een 38 respectievelijk 40 urige werkweek. Verzoeken hieromtrent kunnen niet eerder worden geëffectueerd dan 1 januari 2009 en worden daarnaast beoordeeld op nog nader te preciseren criteria. Daarbij wordt de OR betrokken omdat de situatie per korps kan verschillen.


4. Afbouwtoelage OT
De afbouwperiode wordt verlengd van 3 naar 4 jaar met de volgende staffel: 80 procent, 60 procent, 40 procent, 20 procent. De afbouwtoelage treedt in werking als er als gevolg van de overgang naar een andere functie een blijvende verlaging van de OT wordt verwacht en het gemiddeld bedrag dat in de twaalf voorafgaande maanden aan OT is ontvangen tenminste 3 procent van het salaris in de nieuwe situatie na de verlaging bedraagt. Ook bij een vrijwillige verplaatsing of op eigen initiatief veranderen van functie of plaats van tewerkstelling treedt de afbouwtoelage in werking. Herbereking als gevolg van salarisstijging (verlaging van de afbouw) vindt daarna niet meer plaats!

Deze verandering treedt in werking op 1 januari 2009. Collega's die voordien in een afbouwregeling zitten (bestaande regeling) zullen per
1 januari 2009 onder de nieuwe regeling worden gebracht. Voor hen wordt voor de nog lopende periode een herberekening gemaakt.


5. Modernisering functiewaardering en loongebouw Wellicht één van de meest interessante onderdelen van de nieuwe CAO. Er komt een stevige vernieuwingsslag van het waarderingssysteem, waarbij de volgende kenmerken centraal staan.

- Een systeem waarbij de beloning van de politie in voldoende mate wordt afgestemd op politiespecifieke elementen;
- Een systeem waarbij gekeken wordt naar de arbeidsmarktpositie van de politie.

- Een systeem waarbij ook de maatschappelijke waarde van de politie tot uitdrukking komt in de beloning.

Het nieuwe systeem dient in de tweede helft van 2009 helemaal klaar te zijn en op 1 januari 2010 te worden ingevoerd. Daarbij zullen ook nieuwe centraal beschreven functies tot stand komen en compleet nieuwe loonschalen.

Gepubliceerd op 22 april 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.