Gemeente Rhenen


Ontbinding koopovereenkomst uitbreiding Larikshof

In de gemeenteraadsvergadering van 22 april 2008 gaan burgemeester en wethouders de raad voorstellen de met de PKN-gemeente in Rhenen gesloten koopovereenkomst voor de uitbreiding van begraafplaats Larikshof te ontbinden.

De Rhenense gemeenteraad besloot op 18 december 2007 tot aankoop van een uitbreidingsperceel van 5 ha ten westen van de huidige begraafplaats Larikshof. In de koopovereenkomst met de PKN-gemeente in Rhenen is de ontbindende voorwaarde opgenomen. De gemeente kan van aankoop afzien als archeologisch onderzoek uitwijst dat in het perceel archeologisch materiaal aanwezig is als gevolg waarvan de bestemming begraafplaats redelijkerwijs niet kan worden gerealiseerd.

Van 24 maart tot 4 april 2008 is een archeologisch Inventariserend VeldOnderzoek (IVO-proefsleuven) uitgevoerd op de uitbreidingslocatie van de begraafplaats Larikshof. Uit het archeologisch onderzoek van 8 april 2008 blijkt kort samengevat- dat doordat de sporen zich uitstrekken over nagenoeg het hele terrein bescherming van de gehele vindplaats door inpassing in het bestemmingplan in de praktijk geen optie is.

Het archeologisch vervolgonderzoek moet vlakdekkend plaatsvinden. De kosten van een dergelijk onderzoek bedragen tussen de 200.000 en 300.000 euro. Dit zal een tariefstijging betekenen. Uit onderzoek van Genius Loci blijkt dat de tarieven in Rhenen al redelijk hoog zijn in vergelijking tot gemeenten in de regio. Uitgaande van marktconforme tarieven (regionaal gemiddelde) is er weinig ruimte de tarieven verder te verhogen.

In de gemeenteraadsvergadering van 22 april 2008 gaan burgemeester en wethouders de raad voorstellen de met de PKN-gemeente in Rhenen gesloten koopovereenkomst te ontbinden. En stellen zij verder voor actief te gaan ruimen op de drie begraafplaatsen binnen de gemeente Rhenen zodat delen opnieuw kunnen worden gebruikt. Verder wordt voorgesteld de graven, die niet zijn uitgegeven op de begraafplaatsen aan de Achterbergsestraatweg en in Elst, alsnog uit te geven en de aula op de Larikshof aan te passen aan de huidige eisen.

Persbericht 18 april 2008.