Erasmus Universiteit Rotterdam

Debat: Wakker worden Nederland

Datum
Van: 22 april 2008 19:30
Tot: 22 april 2008 21:30

---

Locatie:
Woudestein, zaal B-5

Toelichting
Dit debat sluit aan op het debat 'Vaarwel Nederland', wij kiezen voor Turkije. Toen is op prikkelende wijze gesproken over de (voorgenomen) uittocht van hoogopgeleide allochtone jongeren uit Nederland. Het debat is een samenwerking tussen Studium Generale, Dialoog Academie, Time Media Group/Dagblad Zaman en KASEUR.

Debat over het talent van nieuwe Nederlanders

Er was nog nooit zoveel vraag naar talent en arbeid. Toch ervaren allochtone jongeren met een hoge opleiding dat zij minder kansen hebben op de arbeidsmarkt dan hun autochtone leeftijdgenoten. Hoe kan dit veranderen en wat kan een universiteit of hogeschool hier aan doen? Op dinsdag 22 april 2008 organiseert Studium Generale met partners het debat `Wakker worden Nederland' op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De Nederlandse economie zit in de lift. Nog nooit was er zoveel vraag naar arbeid. Al het talent is nodig om mee te draaien in de wereldeconomie. Tegelijkertijd ervaren 'nieuwe' Nederlanders dat het moeilijk is om aan de slag te komen. Dit geldt ook wanneer ze in het bezit zijn van goede diploma's. Werkgevers moeten worden wakker geschud om te voorkomen dat een deel van het beschikbare talent verloren gaat. Daarom moeten we achterhalen wat er aan de hand is. Is een slecht imago de bottle neck? Geldt dit voor de ervaringen opgedaan in het werk of wordt het beeld vooral buiten de arbeidsmarkt bepaald? Of moeten we zoeken naar dieper liggende oorzaken en structuren?

Dit debat sluit aan op het debat 'Vaarwel Nederland, wij kiezen voor Turkije' van 2005. Toen werd op de EUR op prikkelende wijze gesproken over de (voorgenomen) uittocht van hoogopgeleide allochtone jongeren uit Nederland. Als push-factoren zijn naar voren gekomen: het ontbreken van een 'thuisgevoel' en het gebrek aan arbeidsmarktkansen. Op dat laatste gaan we nu verder in. Waarom ervaren allochtone jongeren met een goede opleiding minder kansen? Wat kunnen zij zelf doen om hun kansen te verbeteren? Wat moet veranderen bij de werkgevers? Wat kan een universiteit of hogeschool doen?

Met: dr. Sabine Severiens (EUR, directeur RISBO, PABO-onderzoek), dr. Artwell Cain (cultureel antropoloog, proefschrift Sociale mobiliteit en rolmodellen, Ace Advies), John Leerdam (PvdA), Gurkan Celik (voorzitter Dialoog Academie), Rezvan Ghoncheh (EUR-Civilitateprijs, voorzitter KASEUR, projectleider 'vmbo-mentorenproject'), Birol Ona (docent Hogeschool Inholland, Rotterdam), Wilma Gillis-Burleson (zwarte zakenvrouw '97, lid EDBR, Kamerlid PvdA). Gespreksleiding: prof.dr. Justus Veenman, hoogleraar Economische Sociologie
Welkomstwoord: prof dr. Steven Lamberts, rector magnificus Dit debat is een samenwerking tussen Studium Generale, Dialoog Academie, Time Media Group/Dagblad Zaman en KASEUR.