vrijwillige voeropname bij productiedieren Controle van vrijwillige voeropname bij productiedieren 22 apr 2008

Onderdeel: Wageningen Business School

De diervoeding brengt voederbehoefte en voederwaardering bij elkaar. Elk dier laat een bepaalde voeropname zien die, als het goed is, tegemoet zou moeten komen aan de vraag naar voedingsstoffen, nodig voor een optimaal verloop van fysiologische processen in het lichaam. Echter, in de praktijk zien we dat verschillende problemen zich voordoen: dieren eten niet voldoende of juist teveel. In de dierhouderij proberen we die verstoorde homeostase (balans tussen honger- en verzadigingscentrum) te omzeilen door dieren beperkt en dus niet ad libitum te voeren. Dit is niet altijd handig. Dus zoeken we naar het beter leren begrijpen van de controle van de voeropname. De controle en regulering van de voeropname bij productiedieren is een complex mechanisme waarbij zowel diereigen factoren (soort, ras, leeftijd, geslacht en fysiologisch stadium) als niet-diereigen factoren (omgeving, voercomponen-ten) een belangrijke rol spelen. In deze cursus proberen we inzicht te geven in de achtergronden van de voeropname controle en in de mogelijkheden om in de praktijk beter te kunnen sturen op de werkelijke behoefte van het dier. lees meer