Invoering EPA certificaat woningen faalt
Publicatietijd: 21/04/2008 20:53
Schoonhoven, 21 april, 21.00 uur
De Landelijke Makelaars Vereniging LMV heeft onderzoek gedaan naar de resultaten van de invoering van het energielabel (EPA certificaat) in het eerste kwartaal 2008. Eerder dit jaar is door VROM gemeld dat de invoering van het energielabel succesvol verliep, op 13 februari waren er reeds 100.000 energielabels uitgegeven.
Bij ruim 900 koopovereenkomsten is onderzocht hoeveel energielabels daadwerkelijk in praktijk worden afgegeven. Uit het onderzoek blijkt dat slechts in 16% van de verkopen er daadwerkelijk een energielabel wordt afgeleverd. In 13% van de gevallen is dat niet nodig omdat er geen energielabel hoeft te worden geleverd, daar de woning jonger dan 10 jaar is. 87% van de kopers van een huis geeft aan geen behoefte te hebben aan een energielabel, waarbij 90% van de verkopers ook aangeeft geen belangstelling te hebben voor een energielabel. De cijfers van de LMV staan schril in contrast op de eerdere berichtgeving van VROM
Ed van de Bijl, directeur LMV:
"Uit berichten van bij de LMV aangesloten makelaars en taxateurs bleek al dat het animo voor een energielabel gering tot zeer gering is. Dat het echter zulke vormen aanneemt hadden wij echter niet verwacht. Tevens verbaasde het ons dat ook notarissen geen aandacht besteden aan de energielabels. In 58% van de transacties vroeg de notaris niet om het energielabel, terwijl deze een controlerende en registrerende functie heeft op dit gebied. Dat uitkomsten van het onderzoek anders zijn dan de berichten van VROM is éénvoudig verklaarbaar. VROM heeft productieafspraken gemaakt met de woningcorporaties, deze zijn verplicht een quotum energielabels aan te leveren, waarbij vóór 1-1-2009 het totale bezit dient te zijn gecertificeerd.
De LMV heeft al eerder kritische kanttekeningen geplaatst bij de huidige methodiek en systematiek inzake de invoering van het energielabel. Vanuit de resultaten van ons onderzoek doen wij een aantal praktische aanbevelingen die bij kunnen dragen aan een meer succesvolle bewustwording van consumenten over het energieverbruik. Als eerste zouden consumenten gewoon bij de aankoop van een woning geadviseerd moeten worden over het maandelijkse gas, water en licht verbruik, dit zijn de belangrijkste indicatoren voor het energiegebruik. Kost niets en geeft meer informatie dan een label.
Als de overheid dan toch een energielabel noodzakelijk vind, stel de consument dan in de gelegenheid om de kosten af te trekken van de overdrachtsbelasting. Nu moet de consument een certificaat aanvragen waar deze het nut niet van inziet en daar nog voor betalen ook".
Links: http://www.lmv.nl