European Union



Brussel, 21 april 2008

Concentraties: de Commissie keurt de voorgenomen verwerving van Stork Food Systems door Marel goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving van de Nederlandse onderneming Stork Food Systems (SFS) door Marel Food Systems hf (IJsland) goedgekeurd. Beide ondernemingen houden zich bezig met de productie en verkoop van machines en apparaten voor de verwerking van levende dieren, met name pluimvee, vis en rood vlees (rund- en varkensvlees). Na de voorgenomen transactie te hebben onderzocht is de Commissie tot de conclusie gekomen dat zij de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zal belemmeren.

Zowel Marel als SFS produceren en verkopen machines en apparaten voor de verwerking van dieren - pluimvee, vis en rood vlees. SFS levert tevens machines en apparaten voor de verwerking van vloeibare producten (zuivelproducten en sappen) evenals van aardappelen, maar Marel is in deze sectoren niet actief.

De activiteiten van de partijen zijn complementair en het marktonderzoek van de Commissie heeft geen mededingingsproblemen aan het licht gebracht als gevolg van eventuele horizontale effecten van de voorgenomen transactie. Enkele marktdeelnemers brachten enige mededingingsbezwaren naar voren met betrekking tot de mogelijke conglomeraateffecten in de pluimveeslachterijsector. De Commissie heeft met name onderzocht of de transactie de bundeling van de weeg- en sorteermachines van Marel en de machines van SFS op het gebied van slachten, uitsnijden en uitbenen zou kunnen vergemakkelijken, en of het gevaar aanwezig was dat het gebruik van de procesbeheersingssoftware van Marel zou worden gekoppeld aan andere producten van de gefuseerde onderneming.

Na de voorgenomen transactie te hebben bestudeerd kwam de Commissie tot de conclusie dat zij geen conglomeraateffecten tot gevolg zou hebben. Wat de bundeling betreft bleek uit het marktonderzoek niet dat er in de EER op dit moment sprake is van een ontwikkeling in de richting van volledig geïntegreerde verwerkingsinstallaties. Bovendien bleek uit het onderzoek dat de concurrenten van Marel alternatieve producten konden leveren. Wat de mogelijke koppelverkoop van producten betreft bleek dat Marel geen sterke marktpositie had en haar softwareproducten op basis van klassieke software had ontwikkeld die vrij toegankelijk was voor de concurrenten. Verder zijn er een aantal andere gevestigde leveranciers op de markt aanwezig. De Commissie is derhalve tot de conclusie gekomen dat de gefuseerde onderneming noch de mogelijkheid, noch de prikkel zou hebben om haar concurrenten door middel van technische koppelverkoop van deze markt uit te sluiten.

Nadere informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m102.html#m_5 125