Ingezonden persbericht


Panorama Mesdag presenteert eigen rapport over gevolgen parkeergarage

Den Haag 18 april 2008 - Op donderdag 24 april a.s. zal het rapport verschijnen dat Panorama Mesdag heeft laten opstellen over de ontstane schade als gevolg van de bouw van een parkeergarage naast de monumentale rotonde. Bestuur en directie nodigen u hierbij uit voor een persconferentie op die dag om 10.00 uur in het panoramagebouw, Zeestraat 65 te Den Haag.

Vanaf de aanvang aan bleken de bouwwerkzaamheden aan de parkeergarage meer verzakkingen en verschuivingen van de panoramarotonde op te leveren dan verwacht. Dit ondanks het feit dat er een relatief veilige bouwmethode werd toegepast. Om het unieke monument te beschermen is Panorama Mesdag zelfs twee maal naar de rechter gestapt om in kort geding stopzetting van de werkzaamheden te vragen todat onafhankelijk onderzoek had aangetoond wat het kwetsbare monument uit 1881 feitelijk kon verdragen.

De gemeente Den Haag liet op 5 februari j.l. een rapport verschijnen van de hand van Prof. Vambersky waarin gesteld werd dat de palenwand door de bouwer ondeskundig was aangebracht en dat verdere zettingen onverantwoord waren. Maatregelen aan de kap van het rotondegebouw waren noodzakelijk om verdere schade te voorkomen.

Aan Prof.dr.ir.ing. Almer van der Stoel van CRUX Engineering uit Amsterdam is gevraagd om, met medewerking van ir. Anne van der Sluis van Van Rossum raadgevend ingenieurs, een nader onderzoek te doen naar oorzaken en gevolgen van de werkzaamheden en daarmee een second opinion op het gemeentelijke rapport te geven. Dit rapport wordt donderdag gepresenteerd.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.