Gemeente Epe


Samenwerking om leefbaarheid woonomgeving Epe te verbeteren

Een groot aantal organisaties voor wonen, onderwijs, welzijn en zorg (waaronder Koppel, Triada, gemeente en politie) heeft afspraken gemaakt over hun samenwerking voor leefbaarheid en veiligheid. Een goede samenwerking kan zowel op beleidsmatig als uitvoerend niveau de leefbaarheid in de directe woonomgeving verbeteren. Vandaar deze afspraken. Bij leefbaarheid kan het gaan over aspecten van wonen, welzijn, zorg en veiligheid. Andere aspecten zoals jeugd, onderwijs, ouderen, kunst en cultuur kunnen hierbij ook betrokken worden. Hiermee proberen de organisaties situaties te voorkomen waarbij meerdere hulpverlenende instanties betrokken zijn en een éénduidige aanpak ontbreekt.

Om de afspraken kracht bij te zetten is door de partijen een convenant ondertekend. Hierin spreken de verschillende partners af dat ze nauw samenwerken om de leefbaarheid in de gemeente Epe te verbeteren.

Uitgangspunten van de aanpak zijn:


· Probleem aanpakken en oplossen met betrokkenheid van inwoners. · Problemen van vandaag en morgen aanpakken en op korte termijn oplossen. · Een tijdelijke werkgroep onderzoekt problemen die niet direct op te lossen zijn of die een structureel karakter hebben. De werkgroep adviseert vervolgens over een oplossing.

Werkwijze
De bovenstaande aanpak is uitgebreid getest tijdens het project 'Bevordering Leefbaarheid' in de wijk Berkenoord 2 in Vaassen. Deze werkwijze wordt nu uitgewerkt voor de hele gemeente Epe.

De verschillende partners gebruiken een vaste werkwijze, die ziet er als volgt uit:


· Een stuurgroep beslist over 'wat' (oplossingen,acties en beoogde resultaten).
· Een uitvoeringsoverleg gaat over 'hoe': regelt acties en verdeelt ze onder de probleemeigenaren (= vertegenwoordiger van een partnerorganisatie). Deze probleemeigenaar coördineert de verdere uitvoering.
· De uitvoeringsteams vertalen het 'hoe' naar een concrete aanpak.
· Vijf multidisciplinaire teams: gericht op de individuele zaak en een structurele aanpak. Vier teams zijn gericht op een leeftijdsgroep: 0-12 jaar, 12-24 jaar, 24-55 jaar en 55+. Eén team richt zich op de schuldhulpverlening. · Wijkteams: ontstaan als er behoefte is om multidisciplinair een wijk/buurt gerichte aanpak in te zetten. · Case-team: ontstaat uit een wijkteam als de problematiek specifiek is en tijdelijk extra inzet en aandacht vraagt.

Aan het convenant 'samenwerken aan leefbaarheid en veiligheid' werken mee: Tactus verslavingszorg, Triada woondiensten, Bureau Jeugdzorg, Stadsbank Apeldoorn, Stichting Openbaar Primair Onderwijs, Stichting Protestants Christelijk Onderwijs, Stichting Katholiek Primair Onderwijs, gemeente Epe, VerianThuiszorg, GGD Gelre-IJssel, Koppel, Politie team Epe, Regionale Scholengemeenschap N-O Veluwe, Stichting Veluweborgh, Zorgcentrum de Boskamp en Stichting Welzijn Ouderen Epe.
Naar boven