Senternovem


Nieuws

21-04-2008 | Plannen voor zink en koper in de ban

De overheid wil met een voorbereiding van een tweesporenbeleid kijken wat er gedaan kan worden met het gebruik van metalen zoals koper en zink in de bouw. Dit in het kader van het beleid van diffuse bronnen. Minister Cramer (VROM) onderzoekt onder meer naar mogelijkheden om het gebruik ervan in het Bouwbesluit op te kunnen nemen.

De minister kijkt ook naar de mogelijkheid om het gebruik van de twee metalen te reguleren via het nieuwe duurzame inkoopbeleid van de overheid, zo valt te lezen in het betreffende Tweede Kamerstuk (download, 34 kB). Deze maatregel zou iets minder verstrekkend zijn, omdat dan alleen bij bouwprojecten waar de overheid opdrachtgever is, er duurzaamheidseisen aan metalen zoals zink en koper kunnen worden gesteld. Voordeel is volgens Cramer wel dat dit sneller is te regelen. Dat maakte de minister 27 maart jongstleden bekend tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Zij zegde de kamer toe deze nader over deze plannen te informeren.
Cramer en de Tweede kamer bespraken gisteren de nieuwe striktere regels voor duurzame inkoop door de overheid die vanaf 2010 moeten gelden. Het kabinet wil vanaf 2010 alleen nog maar duurzaam inkopen en is druk in overleg met de diverse sectoren over de eisen die er aan de producten worden gesteld.
De ambitie van het Rijk om voor 100 procent duurzaam in te kopen heeft grote gevolgen voor de bouwsector. De overheid koopt jaarlijks voor een slordige 40 miljard euro in, de helft daarvan is direct of indirect aan de bouw gerelateerd.

Duurzaamheidsslag
Zowel minister Cramer als de Tweede Kamer is het er alles aan gelegen om dan ook met name in de bouw een flinke duurzaamheidsslag te maken. Eisen aan de bouw van scholen en asfalt leveren veel meer op dan duurzame inkoop van beveiliging, was de boodschap van de Tweede Kamer. "De bouw is een grote sector, daar kunnen flink wat meters worden gemaakt", bevestigde Cramer.
De fracties in de Kamer voelden de minister in het overleg stevig aan de tand over de vorderingen die zij op dat terrein maakt en uitte zorgen over de voortgang van het overleg tussen de minister en de bouwsector.
Aanleiding is de kritiek die sector onlangs uitte. Volgens de brancheverenigingen Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Onri, NVTB, BNA, Fosag en NOA gaat alles nu volledig buiten de sector om, waardoor een mislukking welhaast onontkoombaar is.
Cramer stelde dat het overleg met de sector inmiddels is verbeterd. "We doen ons uiterste best om goed naar de markt te luisteren. Maar wij bepalen als overheid hoe wij duurzaam willen inkopen en stellen de criteria", aldus de minister. Bron: Cobouw 28 maart 2008.