BouwNed

Rapport van de commissie Elverding
21-04-2008

De lange besluitvormingsprocedures rond infrastructuur zijn al jaren een aandachtspunt voor Bouwend Nederland. Toen minister Eurlings besloot een commissie in te stellen die moest rapporteren hoe besluitvormingsprocedures sneller kunnen, heeft Bouwend Nederland deze mogelijkheid aangegrepen om haar ideeën in te brengen bij deze commissie. De inzet van Bouwend Nederland is altijd duidelijk geweest: kwalitatief goede besluitvorming in de helft van de tijd, dus maximaal 7½ jaar.

Volgens de commissie Elverding kan besluitvorming eveneens in de helft van de tijd, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het proces. Om dit te bereiken wordt het proces iets anders ingericht. Er wordt meer energie gestoken in de voorfase, waar veel belanghebbenden en organisaties bij betrokken worden. Deze verkenningsfase duurt ongeveer twee jaar. Na deze fase wordt een voorkeursbesluit genomen. De planuitwerkingsfase tot aan het begin van de uitvoering neemt vervolgens nog ongeveer 5½ jaar in beslag.

Om te zorgen dat één en ander daadwerkelijk tot versnelling leidt doet de commissie nog een aantal zeer praktische aanbevelingen. Zo wordt voorgesteld fatale termijnen in te stellen, het gebruik van doorzettingsmacht te bevorderen en wordt er een ´houdbaarheidsdatum´ verbonden aan rapporten. Vooral dat laatste moet fikse tijd- en kostenbesparingen kunnen opleveren. Nu moeten onderzoeken tijdens het besluitvormingsproces vaak worden overgedaan, omdat wetenschappelijke inzichten snel veranderen, en modellen achterhaald raken. Door aan rapporten een ´houdbaarheidsdatum´ te verbinden kan dit probleem deels worden opgelost. Bestuurders met een aanjaagfunctie worden verantwoordelijk voor de voorspoedige voortgang van het project.

Bouwend Nederland herkent veel van de door de commissie benoemde problemen, en heeft vertrouwen in de voorgestelde aanpak. De bal ligt nu bij de Tweede Kamer. Misschien is het een goed idee om ook aanjagers te benoemen voor spoedige toepassing van de aanbevelingen?