Waterleidingmaatschappij Drenthe

Schoon drinkwater?21 april 2008 Â

Zitten er bestrijdingsmiddelen in winputten voor drinkwater? Nee, deze stoffen zitten niet in de winputten. Rond de kwetsbare waterwingebieden bevinden zich waarnemingsputten. Hier kan worden bepaald welke kwaliteit het diepe grondwater heeft dat over 15 jaar de winput bereikt. Daar komen in enkele gevallen overschrijdingen voor. Alle nieuwe meetresultaten, gecombineerd met meetresultaten uit het verleden, worden gebruikt om te voorspellen hoe de kwaliteit van het grondwater de komende jaren zal veranderen.

Wat betekent dat, nitraat in het water?
Nitraat is afkomstig uit mest. Deze stof komt na vele jaren in het grondwater terecht. In Drenthe is op één winlocatie nitraat in de winputten aangetroffen, variërend van 5 milligram tot 10 milligram per liter. Dit is ruim onder de drinkwaternorm van 50 milligram per liter. Bij die waarde is nitraat niet schadelijk voor uw gezondheid. De huidige maximumwaarde van 50 milligram per liter voor nitraat is zo gesteld dat ook baby's die alleen flessenvoeding krijgen en die een hoge zuurgraad in de maag hebben, drinkwater uit de kraan kunnen drinken. De kans op vorming van het giftige nitriet, dat uit nitraat wordt gevormd, is bij deze groep namelijk het grootst. De huidige normstelling sluit elk negatief effect voor de volksgezondheid uit. U kunt water uit de kraan dan ook gerust gebruiken voor uw kind. In ons land kan het nitraatgehalte in grondwater dat gebruikt wordt voor de bereiding van drinkwater, variëren van enkele mg/l tot 60 mg/l. Ook in oppervlaktewater kan nitraat voorkomen door het lozen van huishoudelijk afvalwater en uitspoeling van nitraat in de bodem naar oppervlaktewater.

Wat is een kwetsbare winning?
Het grondwater wordt hier niet beschermd door een slecht doorlatende kleilaag. Alle kwetsbare winningen in Drenthe hebben een beschermingszone; een grondwaterbeschermingsgebied.

Wat is een grondwaterbeschermingsgebied?
Een grondwaterbeschermingsgebied ligt rond een waterwingebied. Voor deze gebieden gelden regels om het grondwater niet te vervuilen. Mocht er iets misgaan (bijvoorbeeld door landbouwbestrijdingsmiddelen die in de grond komen), dan is er voldoende tijd om maatregelen te nemen om de zuivering van het water aan te passen. Binnen deze gebieden zijn woningen, wegen en bedrijven toegestaan, maar gelden wel wettelijke regels om vervuiling van het grondwater te voorkomen. De WMD en de provincie Drenthe doen er alles aan om de kwaliteit van het grondwater zo goed mogelijk te beschermen.

Grondwater
Voor gezond drinkwater is schoon grondwater nodig. Al het water dat de WMD wint, pompen we uit de bodem in eigen waterwingebieden. Grondwater stroomt heel traag. Water dat als regendruppel in dit gebied valt, doet er tientallen jaren over om de winput te bereiken. De bodem werkt als een natuurlijk filter, die veel maar niet alle stoffen kan afbreken. Allerlei processen in de bodem zijn van invloed op het gedrag van vreemde stoffen. Er is een groot verschil bodemsamenstelling, afhankelijk per locatie. Doe dieper het grondwater, hoe meer kans dat het bestrijdingsmiddel onderweg gebonden wordt aan een bodemdeeltje of omgezet. Sommige middelen zullen vanwege hun eigenschappen vrijwel nooit dit dieper gelegen pakket bereiken, terwijl andere bestrijdingmiddelen vrijwel ongehinderd de bodem passeren. In de bodem wordt nitraat door bacteriën afgebroken.

Aan welke kwaliteitseisen moet drinkwater voldoen? Drinkwater is onze eerste levensbehoefte. Daarom gelden er strenge kwaliteitseisen. Die zijn in ons land beschreven in de Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit. Geen levensmiddel in ons land dat strenger gecontroleerd wordt dan drinkwater. In de Waterleidingwet staat precies omschreven welke stoffen er in drinkwater mogen zitten en hoe de controle is. Deze normen zijn gebaseerd op gegevens van diverse organisaties die wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten van stoffen op het milieu en de volksgezondheid, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Gezondheidsraad. Bij het vaststellen van de normen wordt er altijd vanuit gegaan dat het drinkwater veilig moet zijn voor de kwetsbaarste groepen, zoals zuigelingen. Daarbij worden voor de zekerheid ook nog extra marges aangehouden.

Wie controleert de kwaliteit van het drinkwater? De WMD controleert het drinkwater voortdurend. De resultaten van deze onderzoeken moeten voor iedereen beschikbaar zijn. VROM maakt jaarlijks een landelijk rapport over de kwaliteit van drinkwater in Nederland.

Wie houdt er toezicht op de kwaliteit?
Wordt de norm toch eens een keer overschreden, dan neemt de WMD in overleg met VROM Inspectie (die belast is met het toezicht op de kwaliteit van het drinkwater) direct maatregelen. Die kunnen bestaan uit een extra zuivering, een menging met ander water of in het uiterste geval sluiting van de bron of inlaat.

Is mijn drinkwater altijd goed van kwaliteit?
De waterleidingwet eist hoge kwaliteit en grondige controle van het geleverde drinkwater. Daarom nemen we dagelijks watermonsters op de drinkwaterproductiestations, in ons leidingnet en bij de klanten thuis. Die watermonsters worden in een modern gecertificeerd laboratorium getest; Waterlaboratorium Noord (WLN) is gespecialiseerd in water.

Wat is een waterwingebied?
Het waterwingebied is het gebied direct rondom de grondwaterbronnen. In de waterwingebieden is het in principe verboden andere activiteiten of functies te ontplooien dan waterwinning. Activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor het drinkwater of waarbij de bodemopbouw verstoord kan worden - zoals het gebruik van meststoffen, bestrijdingsmiddelen en lozingen in de bodem - zijn in het waterwingebied dan ook verboden. De waterwingebieden moeten volkomen schoon zijn. Waterwingebieden zijn immers onze bedrijfsterreinen. Zo'n gebied is uitgebreid onderzocht om te bekijken of het geschikt is voor het winnen van grondwater. Als dat het geval is, wijst de provincie Drenthe het terrein aan als waterwingebied. Op de grens van het gebied staan blauwe borden met de aanduiding 'waterwingebied'

Hoe zit het met de landbouw?
Het grondwaterbeschermingsgebied in Drenthe heeft een oppervlakte van ongeveer 4000 hectare. Zoân 2750 ha is in gebruik als landbouwgrond, de stedelijke bebouwing neemt 250 ha in beslag en de resterende 1000 ha bestaat uit natuur en bos. Doordat bijna 70% van het grondoppervlak van de grondwaterbeschermingsgebieden bestaat uit landbouw, heeft de landbouw invloed op de kwaliteit van het grondwater. In de grondwaterbeschermingsgebieden geldt landelijke en provinciale regelgeving. Voor een aantal kwetsbare winningen vindt de WMD deze regelgeving niet toereikend. Daarom heeft de WMD samen met de landbouwsector in Drenthe een aantal activiteiten opgezet om duurzame, schone landbouw in de grondwaterbeschermingsgebieden te stimuleren. Voor de WMD is het belangrijk dat het grondwater niet vervuild raakt met allerlei ongewenste stoffen die via de bodem het grondwater kunnen bereiken. Ongewenste stoffen moeten via een kostbaar en ingewikkeld zuiveringsproces weer uit het water worden verwijderd.

Welke activiteiten onderneemt de WMD?
De WMD vindt het belangrijk dat er binnen de
grondwaterbeschermingsgebieden extra aandacht blijft voor het voorkomen van de achteruitgang van de grondwaterkwaliteit. Het stimuleringsbeleid voor duurzame, schone landbouw is van kracht in alle Drentse grondwaterbeschermingsgebieden. Ook in de, binnen de provincie Drenthe gelegen, grondwaterbeschermingsgebieden van Waterbedrijf Groningen en Vitens Overijssel. Een van de stimuleringsmaatregelen is de resultaatbeloning voor gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij krijgt een landbouwer een vergoeding die groter is naarmate de milieubelasting bij de gewasbescherming minder is. De milieubelasting kan worden verminderd door minder gebruik van middelen (bijvoorbeeld alleen spuiten wanneer en op plaatsen waar het echt noodzakelijk is), of door het gebruik van middelen die geen of een veel lagere milieubelasting kennen dan de meest gangbare middelen. Uit de cijfers van de resultaatbeloning blijkt dat de milieubelasting in de diverse teelten de afgelopen jaren is verminderd. Verder worden maatregelen gestimuleerd die uitspoeling van meststoffen naar het grondwater voorkomen (toepassen van groenbemester, groene braak en biologische landbouw).