Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070816560

Antwoorden op de vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over uitpuilende gymnasia (Ingezonden 4 april 2008)


1.
Vraag:
Wat is uw reactie op het bericht "Gymnasia puilen uit" ? 1) Antwoord:
Ik heb daarvan kennis genomen. Ik begrijp dat ouders vrezen dat hun kind niet geplaatst kan worden op de school waar hun voorkeur naar uitgaat, met name waar het betreft een gymnasium. Uit het artikel wordt niet duidelijk hoe vaak zich dat voordoet.


2.
Vraag:
Is het waar dat wanneer aspirant-leerlingen uitgeloot worden voor de school van hun eerste keuze, ze het risico lopen inmiddels ook te laat te zijn voor hun tweede of derde keuze, waardoor ze mogelijk niet meer geplaatst kunnen worden op een gymnasium? Antwoord:
Amsterdam kent 17 scholen c.q. scholengemeenschappen die een gymnasium opleiding mogen aanbieden, daarvan zijn er 5 categoriale gymnasia (daartoe is gemakshalve ook het "Cygnus gymnasium" gerekend dat een eigen gebouw heeft, maar eigenlijk onderdeel is van een lyceum dus van een scholengemeenschap). De gemeente Amsterdam voert overleg met de scholen waar leerlingen worden uitgeloot om het probleem van plaatsing op te lossen met extra aanbod. Dit heeft geresulteerd in extra aanbod op het "Cygnus gymnasium" . Naar verwachting kunnen daardoor alle leerlingen, die een voorkeur hebben aangegeven voor een categoriaal gymnasium daar ook op worden geplaatst. Voorts merk ik op dat ook nog voldoende plaats is op de overige 12 scholen met een gymnasium. De mogelijkheid om een gymnasiale opleiding te volgen is dus ruim verzekerd.


3.
Vraag:
Kunt u uiteen zetten wat voor gevolgen het heeft voor de kenniseconomie als er te weinig capaciteit is leerlingen van het hoogste niveau te kunnen plaatsen? Antwoord:
Dit is niet aan de orde; elke leerling kan worden geplaatst op een gymnasiale opleiding; zie ook mijn antwoord op vraag 2.


4.
Vraag:
Deelt u de opvatting dat we onze gymnasia moeten koesteren en bij te weinig capaciteit direct moeten bijbouwen? Zo neen, welke oplossing heeft u voor ogen? Antwoord:

Nee. Het initiatief voor schoolstichting ligt bij de bevoegde gezagsorganen (de schoolbesturen). Die hebben ook gereageerd op de toenemende vraag vanuit de ouders naar categoriale gymnasia: in 2004 waren er 3 categoriale gymnasia in Amsterdam; dat aantal is inmiddels verhoogd tot 5 (waarvan één formeel onderdeel is van een lyceum).
De verantwoordelijkheid voor de huisvesting ligt bij de gemeente. De gemeente Amsterdam heeft de capaciteit van de zelfstandige gymnasia de afgelopen jaren flink uitgebreid.


1) De Telegraaf, 27 maart 2008