Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden uit statenvergadering 18 april 2008 Het eerste burgerinitiatief in Provinciale Staten van Limburg over de afgraving van de St. Pietersberg én het door SP en VVD gevraagde interpellatiedebat naar aanleiding van het recent op non-actief stellen van het managementteam van de afdeling Cultuur, Welzijn en Zorg waren belangrijke punten op de agenda van Provinciale Staten van vandaag. Provinciale Staten stelden het besluit zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij vast evenals het beleid internationalisering 2007-2011 en de nota onderzoeksbeleid Provincie Limburg. Zoals gebruikelijk konden statenleden mondelinge vragen stellen naar aanleiding van actuele onderwerpen. 12 moties en 1 amendement werden in stemming gebracht.

Behandeling burgerinitiatief Werkgroep St. Pietersberg Adembenemend: Provinciale Staten zetten onder voorwaarden in op afgraving tot 2015 Woordvoerder van der Gugten maakte namens de werkgroep St. Pietersberg Adembenemend gebruik van het inspreekrecht voor burgers en sprak Provinciale Staten direct bij aanvang van de vergadering toe. Will Scheepens, plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, stelde vast dat er voor de eerste keer sprake is van de inhoudelijke behandeling van een burgerinitiatief door Provinciale Staten van Limburg. Ook door de fracties werd gewezen op het democratisch belang van dit burgerinitiatief. De initiatiefnemer, de werkgroep St. Pietersberg Adembenemend, werd gecomplimenteerd met de wijze waarop het burgerinitiatief is gerealiseerd.
In een uitvoerig debat gaven de fracties vervolgens hun visie op het voorstel van de werkgroep, namelijk stoppen met het afgraven door de ENCI met ingang van 2010 en werk maken van herstructurering. Door CDA, PvdA en PNL werd een motie ingediend waarmee het college van GS wordt opgeroepen een POL-wijziging in te zetten met als doel de winning van kalksteen niet meer toe te staan vanaf 2015 en zorgvuldig te analyseren wat de consequenties hiervan zijn en over deze consequenties voor de zomer nader overleg te voeren. Vervolgens op basis van deze uitkomsten in een ontgrondingsvergunning voor ENCI beperkingen op te nemen t.a.v. overlast, diepwinning, en een aantal locaties zoals de westrand van het ENCI-bos, Jekerdal, het monument De Tombe, de loopgraaf uit 1632, de Observant, de Maarlandgroeve en de Scharkgang/groeven. Ook dient met ENCI overleg gestart te worden over een sociaal plan en met gemeente, bedrijf en partners over het opstellen van een afwerkplan voor de groeve.
Verantwoordelijk gedeputeerde Kersten gaf aan de motie te zien als een onderbouwing van de inzet en aanpak van Gedeputeerde Staten, waarbij nadrukkelijk een risicoanalyse en onderzoeken aan de orde zijn alvorens tot definitieve besluitvorming te komen. De motie werd met 39 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66) en 7 stemmen tegen (VVD) aangenomen. Gezien de aard en de inhoud van deze motie werd het burgerinitiatiefvoorstel verder niet meer in stemming gebracht.

Interpellatiedebat naar aanleiding van het recent op non-actief stellen van het managementteam van de afdeling Cultuur, Welzijn en Zorg Provincie Limburg
Dit interpellatiedebat werd aangevraagd door SP (Daan Prevoo) en VVD (Erik Koppe). Ongerustheid werd onder meer uitgesproken over de impact die deze maatregel wellicht heeft op de voortgang van beleidsvorming van diverse belangrijke onderwerpen en daarmee de voortgang in de politieke besluitvorming. Ook werd de vraag gesteld of beleidsinhoud ook een rol speelt in deze kwestie. De informatievoorziening over deze zaak aan Provinciale Staten werd niet goed en adequaat bevonden. Gedeputeerde Vrehen beantwoordde de vragen van SP en VVD waarbij hij onderstreepte dat er uitsluitend sprake is van een functioneringsprobleem. Erkend werd dat de communicatie beter had gekund. De voortgang van de beleidsvorming komt aan de orde in de statencommissie voor het Sociale Domein. Naar aanleiding van dit onderwerp zal in het Presidium, het dagelijks bestuur van Provinciale Staten, het onderwerp relatie GS PS aan de orde worden gesteld.

Mondelinge vragen Imagocampagne Zuid-Limburg
VVD (Jos van Rey) stelde vragen naar aanleiding van mediapublicaties over een meningsverschil met betrekking tot de ontwikkeling van de imagocampagne Zuid-Limburg en de rol die de provincie hierin vervult. Verantwoordelijk gedeputeerde Vrehen antwoordde dat er geen sprake (meer) is van een meningsverschil. Hij wees op het belang van de provincie voor het inmiddels ontstane draagvlak: inmiddels heeft 80% van de betrokken partijen participatie toegezegd.

Vernietiging vergunning Sigrano
D66 (Paul Wessels) bracht aan de orde de vernietiging door de Raad van State van de vergunning van Sigrano en vroeg waarom er nog steeds sprake is van ontgrondingen. Hij riep op tot het uitvoeren van een onafhankelijke expertisetoets.
Gedeputeerde Kersten gaf in zijn beantwoording aan dat de provincie uitspraken van de Raad van State respecteert, de natte winning is stilgelegd en er is een onderzoek gestart. Er wordt gezocht naar praktische oplossingen met een goede afweging van de belangen.

Onrust schoonmakers Gouvernement
SP (Edwin Bus) stelde aan de orde de overgang binnen het Gouvernement op een ander schoonmaakbedrijf en wees als gevolg daarvan op mogelijk banenverlies bij de huidige schoonmakers en de onrust die daarover is ontstaan. Voorafgaand aan de statenvergadering is door het schoonmaakpersoneel een petitie aangeboden aan de fracties. Gedeputeerde Lebens wees erop dat er sprake is van zekerheden en garanties voor het huidig personeel maar zegde toe met alle partijen in overleg te gaan.

Gevolgen voor Limburg van schorsing toetsingskader door Raad van State

PvdD (Wassenberg) stelde vragen naar aanleiding van een bij uitspraak van de Raad van State geschorst toetsingskader dat ook door de provincie Limburg wordt toegepast. Het gaat over het toetsingskader Ammoniak en Natura 2000. De vragen van PvdD waren vooral gericht op de eventuele consequenties van deze uitspraak voor Limburg. Gedeputeerde Driessen gaf in zijn beantwoording aan dat er nog geen uitspraak is gedaan in de bodemprocedure en dat de consequenties op deze uitspraak zullen worden bekeken.

Subsidiering eredivisie dameselftal Roda JC
De door SP (Daan Prevoo) gestelde vragen naar aanleiding van de door Gedeputeerde Staten toegekende subsidiering van het eredivisie dameselftal van Roda JC worden schriftelijk beantwoord. Naar aanleiding van dit onderwerp vroegen de fracties van SP, VVD, GroenLinks naar de stand van zaken met betrekking tot de kaderstellende sportnota zodat Provinciale Staten dit besluit kunnen toetsen in een breder kader.

Besluit zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij (Wav) Provinciale Staten stelden het Besluit zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij (Wav) vast. Deze wet bevat regels voor de emissie van ammoniak uit dierenverblijven en bepaalt dat Provinciale Staten voor de provincie kwetsbare gebieden aanwijst ter bescherming van de effecten van ammoniakdepositie volgens criteria uit de Wav. De SP diende drie moties in met als doel schraalgraslanden en bossen van arme zandgrond aan te wijzen als zeer kwetsbare gebieden en daarnaast in overleg te gaan met LLTB en de milieufederatie zodat invulling aan de zeer kwetsbare gebieden kan worden gebaseerd op overeenstemming tussen de LLTB en de milieufederatie Limburg. Al deze moties werden verworpen (SP, GroenLinks, D66 en PvdD stemden voor; CDA, PvdA, VVD en PNL tegen). Stemming besluit: voor stemden CDA, PvdA, VVD en PNL; tegen stemden SP, GroenLinks, PvdD en D66.

Beleid internationalisering 2007-2011
Provinciale Staten stemden in met het kader waarmee in de komende jaren in Limburg invulling wordt gegeven aan internationalisering. Het doel van dit beleid is van Limburg een sterke en internationaal georiënteerde provincie te maken. Het kader werd mede gebaseerd op de door Provinciale Staten in januari 2008 gegeven bestuursopdracht waarmee GS werd opgedragen de bestaande en gewenste situatie te beschrijven. CDA diende mede namens PvdA en PNL twee moties in. Met de eerste motie werd GS gevraagd om met een actieplan te komen tot invoering van tweetalig onderwijs in het basisonderwijs. Deze motie werd aangenomen (38 voor: CDA, SP, PvdA, VVD, PNL en D66 en 3 tegen: GroenLinks en PvdD).
De tweede motie werd met algemene stemmen aangenomen. In deze motie wordt GS opgeroepen om samen met de Limburgse korpsbeheerders bij kabinet en parlement erop aan te dringen dat er ruimte komt voor vergroting en afstemming van bevoegdheden bij bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit in de grensstreken én de uitbreiding van de politiesterkte in Limburg. De moties van GroenLinks om een visiedocument internationalisering op te stellen én de uit te werken aspecten voor te leggen aan de statencommissies werden beide verworpen.
Tenslotte werd de motie van PvdA, mede namens CDA en PNL, om een extra ambitieuze aanzet te geven aan de toptechnologische regio met algemene stemmen aangenomen.
Stemming besluit over het beleid: 26 stemmen voor (CDA, PvdA, PNL en D66) en 15 tegen (SP, VVD, GroenLinks en PvdD).

21-4-2008 10:39