Gemeente Urk

Deregulering gemeentelijke regelgeving

De gemeente Urk heeft meegewerkt aan een project om de lasten voor het bedrijfsleven te reduceren. De procedures bij een groot aantal gemeentelijke producten worden vereenvoudigd óf afgeschaft.

De gemeente heeft het bureau Sira Consulting een onderzoek laten verrichten door een dertigtal producten onder de loep te laten leggen. De procedures zijn uitgebreid nagegaan en Sira Consulting doet een groot aantal aanbevelingen. Het college heeft besloten een groot aantal aanbevelingen over te nemen. Zowel de administratieve lasten voor de gemeente als de lasten voor het bedrijfsleven zullen hiermee verminderen. De gemeenten in Flevoland hebben voor dit project subsidie ontvangen van SenterNovem en de Kamer van Koophandel.

Naar verwachting wordt de gemeenteraad in de raadsvergadering van september voorgesteld de wijzigingen door te voeren in de te actualiseren Algemene Plaatselijke Verordening. Als de gemeenteraad akkoord gaat zullen de volgende vergunningen worden afgeschaft en de volgende procedures worden vereenvoudigd.

Af te schaffen producten:


- Stookontheffing.


- Exploitatievergunning horeca


- Vergunning verspreiden reclame


- Vergunning alarminstallatie

Producten om te zetten in algemene regels:


- Gebruiksvergunning, tijdelijk


- Vergunning gedenktekens begraafplaats


- Ontheffing verwijzingsborden


- Ventvergunning


- Vergunning in- en uitrit.