21 apr 2008
r/> Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: N

Onderzoekers van Wageningen UR hebben de feiten beschouwd die door het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren â de Nicolaas Pierson Foundation â gebruikt zijn als basis voor de film Meat the Truth.

Dat de veehouderij wereldwijd bijdraagt aan de emissie van broeikasgassen is onomstreden. Om te werken aan realistische oplossingen voor dat vraagstuk is het echter nodig om goed in beeld te hebben wat de werkelijke aard en omvang is van dat vraagstuk. De notitie 'Klimaat en veehouderij' geeft een aanzet tot een beter begrip van de feitelijke situatie in de veehouderij, wereldwijd en in ons eigen land. Kennis van en overeenstemming over de technisch-inhoudelijke feiten zijn immers de basis voor het formuleren en implementeren van zinvolle maatregelen om gestelde doelen te bereiken.

Het terugdringen van de emissies heeft maatschappelijk en politiek prioriteit. Een voortdurende discussie over te algemene uitspraken of over systeemgrenzen draagt niet bij aan het formuleren en implementeren van haalbare maatregelen. Daar gaat het juist om zo exact mogelijk informatie te verzamelen over specifieke situaties. Deze notitie wil vooral een aanzet geven tot dit aspect van de problematiek. De gepresenteerde feiten zijn aangedragen door onderzoekers uit verschillende onderdelen en disciplines van Wageningen UR en met hen bediscussieerd. De rangschikking en interpretatie reflecteren de visie van de samenstellers van deze notitie, dr. Peter Kuikman van de Environmental Sciences Group en dr. Leon Sebek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR.

Het rapport is hieronder te downloaden.
Klimaat en Veehouderij