UMC Utrecht


Koelen van baby's beperkt hersenschade

Zuurstofgebrek rond de geboorte kan leiden tot hersenschade. Om deze schade bij pasgeboren baby's zoveel mogelijk te beperken, is in het UMC Utrecht voor het eerst in Nederland een nieuwe `koeltechniek' ingezet. Het koelen van een baby gedurende de eerste drie levensdagen tot 33-34°C vermindert de kans op overlijden of een ernstige handicap.

De afdeling Neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, heeft als eerste in Nederland deze behandeling toegepast. Tijdens de behandeling worden de pasgeboren baby's gekoeld door een speciaal koelpak tot 33,5 °C gedurende drie volle dagen. Daarna worden ze weer langzaam opgewarmd. De behandeling met koeling moet binnen zes uur na de geboorte worden gestart. De normale temperatuur van een baby is 37 graden.

De baby die deze nieuwe techniek enkele weken geleden heeft ondergaan, maakt het goed. De uiteindelijke gevolgen van de behandeling zijn pas meetbaar over twee jaar, wanneer zowel de motorische als verstandelijke ontwikkeling getest kunnen worden.

Op vrijdag 18 april zijn in het UMC Utrecht, met medewerking van een buitenlandse deskundige, de Utrechtse ervaringen besproken met neonatologen en verpleegkundigen van de andere NICU's in Nederland.

Enkele ziekenhuizen in de VS, Engeland en Nieuw Zeeland zijn al eerder met deze therapie gestart, nadat de eerste studies positief waren.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Linda Minnen en Ilse van Wijk, tel. 088 7557483 press@umcutrecht.nl
maandag 21 april 2008