Gemeente Utrecht

gemeente Utrecht verantwoording 2007/ voorjaarsnota 2008

Resultaat 2007: 30 miljoen euro

De gemeente Utrecht heeft het jaar 2007 afgesloten met een vrij besteedbaar resultaat van ruim 30 miljoen euro. Dat blijkt uit de verantwoording die wethouder Financiën Harm Janssen vandaag heeft gepresenteerd. Met de verantwoording presenteerde de wethouder ook de voorjaarsnota 2008. Deze nota geeft een overzicht van de belangrijkste (financiële) ontwikkelingen en schetst het voorlopige financieel-technisch kader voor de begroting 2009. Bij de begroting 2009 wordt dit verder uitgewerkt.

Met het resultaat 2007 wil de gemeente enkele bestaande knelpunten oplossen. Zo biedt dit resultaat de mogelijkheid om 11 miljoen euro vrij te spelen voor het oplossen van het achterstallig onderhoud in de stad. Verder wordt een deel van het resultaat ingezet voor de ambities die de gemeente noemt in de voorjaarsnota. Bijna 8 miljoen euro gaat naar de uitvoering van het cultuurconvenant 2009-2012, naar de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013 en naar de voorbereidingen voor de nominatie voor Europese culturele hoofdstad. Bijna 4 miljoen bestemt de gemeente voor stadspromotie. Daarin is ook een bijdrage aan de stichting Domplein 2013 meegenomen. Ruim 2 miljoen euro gaat naar sport, onder andere voor de vervanging van natuurgrasvelden in extra kunstgrasvelden en voor een nieuw subsidiestelstel voor de verenigingen. Kleinere bedragen worden bestemd voor een extra ouder-kindcentrum, voor- en vroegschoolse educatie, invoering van het Elektronisch Kind Dossier, het project 'Utrecht creëert nieuwe energie', de uitvoering van plannen voor crisisbeheersing en het aanpakken van autokraak.

Voorjaarsnota
De voorjaarsnota schetst enkele belangrijke ontwikkelingen die de komende jaren aandacht vragen. Zo zijn er forse investeringen nodig in de Utrechtse Krachtwijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep, Zuilen-Oost en Hoograven. Verder wordt nog niet overal in de stad aan de luchtkwaliteitsnormen voldaan. Nog dit jaar moet de gemeente met maatregelen komen om te voldoen aan de Europese norm voor luchtkwaliteit. In het verlengde daarvan liggen er plannen om een trambaan aan te leggen naar de Uithof. Ook gaat de voorjaarsnota in op de ambitie van de gemeente om in 2018 Europese culturele hoofdstad te worden. In het onderwijsveld wil Utrecht extra investeren in voor- en vroegschoolse educatie en in het tegengaan van het voortijdig schoolverlaten. Verder wordt ingezet op het realiseren van ouder-kindercentra.

Uit de voorjaarsnota blijkt dat de gemeente de komende jaren structureel nauwelijks vrije financiële ruimte heeft. Bij de uitwerking van de ambities zal daarmee rekening moeten worden gehouden. Binnen de gemeentelijke begroting zullen daarom onder andere de reserves kritisch tegen het licht worden gehouden. Ook wordt maximaal ingezet op het verkrijgen van financiële middelen van het rijk, de provincie en andere partners.

De verantwoording 2007 en de voorjaarsnota 2008 worden behandeld in de raadscommissies in de periode van 13 mei t/m 20 mei 2008. Op 29 mei 2008 neemt de gemeenteraad een besluit over beide documenten. De verantwoording 2007 is vanaf vandaag te vinden op www.utrecht.nl/verantwoording, de voorjaarsnota is te vinden op www.utrecht.nl/voorjaarsnota.