Minister Eurlings bezoekt bereikbaarheidsprojecten in Utrecht
Op maandag 21 april brengt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat een bezoek aan Utrecht. Het bezoek staat in het teken van de bereikbaarheid van dit deel van de Randstad. De minister bezoekt verschillende projecten die in het kader van het programma Randstad Urgent zijn of worden ontwikkeld. Het doel van Randstad Urgent is om d e Randstad weer aan de top brengen als duurzame, economisch sterke regio. Randstad Urgent organiseert daartoe besluitvaardigheid en bestuurlijke daadkracht. Minister Eurlings is coördinerend minister en is verantwoordelijk voor 14 projecten, samen met een zogenaamde bestuurlijke duopartner uit de regio en een ambassadeur.
Programma:
10:22 Aankomst minister op perron 7 van Utrecht Centraal Station. De minister wordt opgewacht door Bert Lubbinge, portefeuillehouder Openbaar Vervoer van het Bestuur Regio Utrecht. Tijdens de wandeling naar het NS hoofdkantoor biedt dhr. Lubbinge de minister inzicht in de verschillende mogelijkheden die in het kader van Ketenmobiliteit zijn ontwikkeld om de bereikbaarheid van deur tot deur te verbeteren..
10:45 Op het hoofdkantoor van de NS ontvangt de minister uit handen van mevrouw Annie Brouwer-Korf, Randstad Urgent ambassadeur Ketenmobiliteit, een overzicht van alle projecten op het gebied van ketenmobiliteit. Bij ketenmobiliteit gaat het om voor- en natransport bij het openbaar vervoer. Projecten in dit kader zijn bijvoorbeeld uitbreiding van de fietsenstallingen bij NS stations, het realiseren van nieuwe Parkeer- en Rij voorzieningen en verbeteren van de reisinformatie. Met deze projecten is 80 miljoen Euro gemoeid.
12:00 In de Verkeerscentrale Nederland krijgt de minister een toelichting op de bereikbaarheid over de wegen rondom Utrecht: de A1, A2, A12, A27, A28 en de Noordelijke Ringweg Utrecht. Hij ondertekent de startnotitie A27/A1 Utrecht-knooppunt Eemnes-Amersfoort. Met deze planstudie wordt een studie naar uitbreiding van het wegennet rond Utrecht gestart. Doel is om voor eind 2010 de eerste Tracébesluiten vast te stellen zodat in 2011 met uitvoering kan worden begonnen.
13.15 De minister vertrekt in een VanPoolwagen naar de conferentie 'Utrecht draait door'. De VanPoolwagen is een van de initiatieven van het Platform Utrecht Bereikbaar om de Utrechtse regio bereikbaarder te maken. Het is een vorm van groepstransport ingezet kan worden om op de vluchtstrook langs de file te rijden tijdens de spits. In het platform werken het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Bestuur Regio Utrecht, en de Provincie Utrecht samen aan mobiliteitsalternatieven en -opplossingen voor werknemers. Dit moet leiden tot 2.000 tot 4.000 auto's minder in de spits. Ook wordt ingezet op een afname van het goederen- en bouwverkeer met 150-300 vrachtauto's.
13.30 De minister ondertekent op de conferentie de eerste negen contracten voor de Utrecht Bereikbaar-pas. Hij doet dit samen met werkgevers als Cap Gemini, SNS-Reaal, Mercedes Benz , Rijkswaterstaat Utrecht en de gemeente Utrecht. Deze pas biedt werknemers de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van busvervoer en de OV-fiets in en rond Utrecht. Ze kunnen dan o.a gebruik maken van vervoer met alle stadsbussen in Utrecht, alle streekbussen die hun eindpunt in Utrecht hebben en van de OV Fiets in heel Nederland.
Een vertegenwoordiger van de redactie is welkom bij alle programma-onderdelen. De locaties zijn:
Perron 7 van Utrecht Centraal Station om 10.22 uur.
Overhandiging van de projecten ketenmobiliteit om 10.45 uur op het NS hoofdkantoor, Laan van Puntenburg 100, Utrecht.
Ondertekening startnotitie om 12.00 uur bij de Verkeerscentrale Nederland, Papendorpseweg 101, Utrecht.
Ondertekening Utrecht Bereikbaar- pas, Cap Gemini, Papendorpseweg 100, Utrecht.
Noot voor redacties (