Gemeente Bussum

Riolen reinigen

Niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond wordt er hard gewerkt aan het onderhoud en schoonhouden van Bussum. Zo wordt er elk jaar een gedeelte van het Bussumse rioolstelsel schoongemaakt en geïnspecteerd. De werkzaamheden gaan maandag 21 april 2008 van start en nemen, mits de weersomstandigheden dit toelaten, ongeveer 3 weken in beslag.

Het regelmatig reinigen van het hoofdriool vermindert de kans op verstopping. Een verstopping in het hoofdriool kan problemen opleveren voor de waterafvoer van uw woning. De werkzaamheden worden uitgevoerd door twee vrachtwagens. Eén wagen spuit het riool schoon en de andere wagen zuigt het vrijgekomen vuil weg. Voor het inspecteren van het riool wordt gebruik gemaakt van een videocamera die door het riool rijdt. Deze camera wordt vanuit een bestelbusje bestuurd. Aan de hand van de beelden kunnen gebreken zoals scheuren, gaten, boomwortels en vuilophopingen opgespoord worden.

Planning en straten

Hieronder leest u de globale planning voor de straten die dit jaar worden gereinigd en geïnspecteerd. Door omstandigheden kan van de planning afgeweken worden. In week 17 (2125 april) zijn aan de beurt de Burgemeester s-Jacoblaan, Jacob Obrechtlaan, Willem Kalfflaan, Anton Mauvelaan, J.P. Sweelincklaan, Jozef Israëlslaan, Jac. Ruysdaellaan, Albert Neuhuijslaan en de Potgieterlaan. In week 19 (28 en 29 april) volgen de J.J.H. Verhulstlaan, A.L.G. Bosboom Toussaintlaan, Busken Huetlaan, Vosmaerlaan en de P.J.C. Gabriëllaan. En tenslotte in week 19 (5-9 mei): Isaäc da Costalaan, Rhynvis Feithlaan, Alberdingk Thijmlaan, Jacobus Bellamylaan, Willem Bilderdijklaan, Antoni van Leeuwenhoekweg, Vondellaan, Dr. Frederick van Eedenweg, Herman Gorterhof en de Constantijn Huijgenslaan. (De volgorde van vermelding is niet gelijk aan de volgorde in de planning.)

Doordat de benodigde vrachtwagens midden op de weg moeten staan, is het mogelijk dat er voor een bepaald stuk weg verkeershinder ontstaat.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel het reinigen van de riolen meestal geen overlast geeft, is het verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zodra u ziet dat er bij u in de straat gereinigd wordt, is het aan te raden om de kleppen van de toiletpotten te sluiten en een emmer met water op de klep te zetten. Tijdens het reinigen ontstaan drukverschillen in het riool. Bij een goedwerkend ontluchtingssysteem in de woning en een goed functionerende rioolaansluiting kunnen er geen problemen ontstaan. Dit is echter niet altijd het geval, waardoor er een kleine kans bestaat op borrelend water in uw toiletpot. Mocht u nog vragen hebben over de uitvoering van de rioolwerkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met de heer Stoffers van de afdeling Wijkbeheer, tel. (035) 692 88 98.