Ingezonden persbericht
Persbericht
ING Groep weigert opening van zaken te geven
Nieuwerkerk, 20 april 2008 - Het platform 'Postbank moet blijven' heeft vandaag bekend gemaakt dat ING Groep bij brief van 31 maart 2008 om openheid is gevraagd. Het platform schrijft dat het de bedrijfseconomische gronden van de beslissing van ING Groep om Postbank en ING Bank per 1 januari 2009 samen te smelten voor rekening van ING laat, maar dat een aantal implicaties van die beslissing grote zorgen baren. Het platform verzond de brief mede namens ruim 10.000 rekeninghouders van de Postbank die op de website www.postbankmoetblijven.nl te kennen hebben gegeven grote bezwaren te hebben tegen het opheffen van de Postbank.
Dat ING helemaal niet op de brief heeft gereageerd, betreurt het platform zeer. Nu ING weigert openheid van zaken te geven, heeft het platform besloten de brief aan ING in de openbaarheid te brengen en zich te beraden over het deponeren van een klacht bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten).
Brief van 31 maart 2008 aan de directie van de ING Groep
Aan de Directie ING Retail Nederland
T.a.v de heer N. Jue, Directievoorzitter
Bijlmerdreef 24, locatiecode ACT A.03.068
1102 CT Amsterdam Zuidoost
Nieuwerkerk, 31 maart 2008
Geachte bestuursleden,
U hebt ons als rekeninghouders van de Postbank laten weten dat we zonder uitdrukkelijke tegenspraak per 1 januari 2009 klant worden van ING Bank. De bedrijfseconomische gronden van uw beslissing tot samensmelting van deze banken laten wij voor uw rekening. Een aantal implicaties van uw beslissing baren ons grote zorgen.
Zoals wij tot nu toe begrepen, zullen tegoeden, schulden en verplichtingen van de huidige Postbankrekeninghouders zonder uitdrukkelijke instemming naar een ING-rekening worden overgebracht. Aangezien het hier gaat om een - voor individuele rekeninghouders - materiële verandering, verzoeken wij u aan te geven op welke gronden u meent dat uitdrukkelijke toestemming van de cliënt niet vereist is.
Wij betwijfelen of de eenzijdige omzetting van Postbankrekeningen in ING-rekeningen toelaatbaar is. Er zal immers technisch sprake zijn van een overgang naar een andere legal entity.
Zoals u bekend, zijn Postbankrekeningnummers qua samenstelling niet gelijk aan rekeningnummers van andere banken. Deze andere benummering vindt zijn oorzaak in de bijzondere positie van de Postbank als voormalige staatsbank. Daarom is de impact van een gedwongen rekeningverhuizing wellicht nog groter dan bij een verandering tussen reguliere banken.
In tegenstelling tot de - onder meer door de politiek zo fel bevochten - nummerportabiliteit bij telecomdiensten is nummerportabiliteit in de bankwereld nog steeds geen gemeengoed. De klant is daarom letterlijk aan zijn bank gebonden. Bij een gedwongen verhuizing is de rekeninghouder praktisch machteloos en heeft de cliënt geen echte keuze. Natuurlijk hebt u deze consequentie overzien. Als belanghebbenden horen wij graag op welke wijze u een oordeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit dan wel de Europese commissie voor de mededinging (Kroes) heeft gevraagd.
De bijzondere positie van de Postbank als voormalig staatsbank heeft, vooral bij de oudere rekeninghouders, de Postbank een bijzonder positie gegeven. Wij verzoeken u aan te geven op welke wijze u met deze positie zult omgaan.
In technische zin zullen cliënten welke nu bij zowel Postbank als ING bankieren de dubbele bescherming van het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank verliezen. Wij verzoeken u aan te geven op welke wijze u met DNB hierover in overleg bent en tot welke uitkomst dit overleg heeft geleid. Verder, is in dit geval van belang in hoeverre een cliënt schadeloos wordt gesteld voor de kosten die gemaakt moeten worden om deze "dubbele bescherming" te herstellen.
Een punt waar onzes inziens nog geen aandacht aan is besteed is het feit dat, bij een verandering van bank, alle verplichtingen van rekeninghouders kunnen vervallen.
Met andere woorden: worden alle tegoeden en schulden terstond opeisbaar en kunnen hypotheken boete vrij aflosbaar worden gesteld?
Het is waarschijnlijk overbodig u te wijzen op de uitgebreide zorgplicht welke een financiële dienstverlener heeft jegens haar cliënten. Deze zorgplicht is, met de implementatie van de Markets in Financial Instruments Directive in de Nederlandse wetgeving (per 1 november 2007) verder aangescherpt. Ongetwijfeld heeft u met de Autoriteit Financiële Markten hier overleg over gehad. Wij zien dan ook graag een toelichting op welke wijze u aan deze zorgplicht gaat voldoen. Een gedwongen omzetting van de Postbankrekening(en) zal zowel bij de rekeninghouder als bij derden tot hoge kosten leiden.
Immers, briefpapier, bestel- en betaalsystemen, boekhoudsystemen en dergelijke zullen aangepast moeten worden. Informatie over de wijze waarop u deze door u te veroorzaken kosten zult vergoeden zien wij met belangstelling tegemoet.
Tot slot willen wij wijzen op de historische positie welke de Postbank (voorheen de Rijkspostspaarbank) heeft. Veel, vooral de oudere klanten, zijn destijds een bankrelatie aangegaan vanwege de verantwoordelijkheid welke de Nederlandse Staat had jegens de rekeninghouders. Na de privatisering heeft de Postbank deze bijzondere maatschappelijke en politieke positie altijd behouden. Dit des te meer omdat cliënten niet eenvoudig van bank konden verwisselen. Op dit kapitaal (zowel financieel als maatschappelijk) heeft de Postbank vele tientallen jaren kunnen bouwen.
In luttele weken hebben al meer dan tienduizend van uw rekeninghouders op de website 'Postbankmoetblijven' verklaard het niet eens te zijn met de opheffing van 'hun' bank. Niet zonder reden heeft ons initiatief tevens de volle aandacht van de landelijke pers gekregen. De massaliteit van de onvrede stimuleert ons door te gaan met onze actie.
Postbankmoetblijven.nl wordt terzijde gestaan door adviesbureau Financial Markets Conduct.
U kunt er daarom van uitgaan dat er zeer veel publieke belangstelling zal bestaan voor uw hooggewaardeerde, schriftelijke reactie op deze brief.
Mogen wij op een duidelijk en prompt antwoord rekenen?
Namens het initiatief Postbankmoetblijven,
Wim Luijk
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht