Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Haarlem/Hoofddorp, 15 april 2008
GGD Kennemerland wijst op gevaar teken
Aanstaande zondag 20 april vanaf 13.00 uur is GGD Kennemerland met een stand aanwezig bij de duiningang Koevlak van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (ingang bij het Wed). Op deze manier wil de GGD het belang van het tijdig en goed verwijderen van teken onder de aandacht brengen. Bezoekers kunnen bij de stand informatie krijgen over teken en de ziekte van Lyme, teken door een microscoop bekijken, oefenen met diverse tekenverwijderaars en zich (laten) controleren op teken. Kinderen kunnen meedoen met een kleurplatenwedstrijd.
Teken komen in heel Nederland voor, in de regio Kennemerland met name in de duingebieden. Door op de paden te blijven, contact met struiken en lang gras zo veel mogelijk te vermijden en kleding te dragen die de huid bedekt, wordt de kans op een tekenbeet verkleind. De GGD adviseert om na afloop van een bezoek aan de duinen, altijd kleding en lichaam goed op teken te controleren.
T
Teken: snel verwijderen
Om een infectie van de ziekte van Lyme te voorkomen, is het van belang dat een teek zo snel mogelijk (binnen 24 uur) wordt verwijderd. Een tekenbeet is meestal niet voelbaar. Teken zijn erg klein, zo klein als een speldenknop. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie). Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Om infectie te voorkomen, is het verwijderen van een teek erg belangrijk. Een controle na een uitstapje in de natuur is daarom belangrijk. Daarbij moet speciaal gelet worden op de knieholtes, liezen, oksels, nek en achter de oren. Een teek is eenvoudig te verwijderen met een tekenverwijderaar.
MO/cn/AGZ 2008-60914