Fransje Killaars
Figures
installaties
20 april - 13 juli 2008
09/04/2008 08:45
Stedelijk Museum Schiedam
In het Stedelijk Museum Schiedam is van 20 april tot en met 13 juli 2008 de tentoonstelling Figures van Fransje Killaars te zien, een solopresentatie met nieuwe en bestaande installaties. Killaars is geen onbekende van het museum. Zij heeft in 1997 in het kader van de Unisono-reeks een ruimtevullende installatie gemaakt en het museum heeft een tweetal werken van haar in de collectie.
Fransje Killaars (Maastricht, 1959) geniet internationale faam met haar grootschalige installaties, die zij bouwt van felgekleurde dekens, tapijten en kussens. De tentoonstelling FIGURES bestaat uit diverse sculpturale installaties met ondermeer figuren; mannequins gehuld in felgekleurde dekens en in stoffen met een 'eye dazzling' motief. In een van de nieuwe werken Figures ontvouwen zich twee werelden. De ene kant is uitbundig, waar de kleurrijke handgeweven dekens naar eigen ontwerp het decor vormen voor een aantal mannequins gehuld in gekleurde dekens met hetzelfde motief. Hier zijn de gestalten anoniem en eenvormig. De andere kant is sober waar verschillende kledingstukken als sculpturen staan te pronken. In deze actuele, maar ook tijdloze installatie verenigt Killaars haar liefde voor de symboliek van kleur en textiel met de betekenis en de identiteit van kleding.
Fransje Killaars is als schilder begonnen waarbij de kracht van kleur het thema was in haar werk. In de jaren negentig gaat zij naar India en komt hierover tot nieuw inzicht. Ze raakt daar geïnteresseerd in het gebruik van kleur, de betekenis van kleding en de Indiase architectuur. De kennismaking met de nog levende 'handloom' weefcultuur doet haar besluiten om ter plekke textiel te laten uitvoeren naar eigen ontwerp. De ruimtevullende textiel installaties, die vanaf dan haar medium worden, blijken vanuit haar schilderkunstige kleuronderzoek een logische stap.
Naast de ruimtelijke ingrepen realiseert Killaars autonome installaties zoals in het Stedelijk Museum Schiedam. Killaars werkt hier met het materiaal dat haar zo eigen is - kleurrijke stoffen, tapijten, dekens alles is naar eigen ontwerp handloom vervaardigd. Ze gebruikt hiervoor nieuwe en readymade stoffen. Deze gebruikt zij als een soort alfabet om in haar eigen taal een nieuw beeld te realiseren. De textiel zelf - hoe essentieel ook, is nu in feite het materiële karakter van het echte materiaal waar zij mee werkt: kleur in combinatie met textiel heeft voor haar een belangrijke communicatieve uitwerking.
Ook toont haar werk naast kleur meerdere betekenislagen in de nieuwe installaties in Schiedam. Titels als Map en Camouflage duiden dat ook aan. In het werk Map speelt de betekenis van motieven een rol. Hier wordt gebruik gemaakt van stoffen die visueel verwant zijn aan het camouflage dessin. Bij de installatie Camouflage vormen het motief en zijn meerdere complexe betekenissen in de hedendaagse samenleving de aanleiding voor Killaars nieuwste installatie.
De solotentoonstelling van Killaars prikkelt de toeschouwer te associëren over de identiteit en de betekenis van kleding, over de rol van motieven en textiel in relatie tot actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
Winkel
In de museumwinkel zijn de Multiple PAPERBLANKET/grid of light en een kunstenaarsboek van Fransje Killaars verkrijgbaar. Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.stedelijkmuseumschiedam.nl
http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/