Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
14 april 2008
Preview documentaire over Palestijnse arbeidsrechten in Israëlische nederzettingen
Tijdens de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting op 19 april vindt een voorvertoning plaats van de documentaire "Kiem van Vrede", een film van Andre Kloer en Maaike Broos. "Kiem van Vrede" gaat over Palestijnse arbeiders die in Israëlische nederzettingen werken en strijden voor gelijke arbeidsrechten. Na de preview vindt een debat plaats met vertegenwoordigers van de PvdA, de FNV, OxfamNovib en United Civilians for Peace.
Eén van de hoofdpersonen uit de documentaire is Jawdat Toulousy. Hij werkte 6 jaar als heftruckchauffeur in Tal El, een recyclingfabriek in Nizzane Ha Shalom (Kiem van de Vrede). Nizzane Ha Shalom is een Israëlische nederzetting vlakbij de Palestijnse stad Tulkarem. Toen Toulousy de arbeiders in de fabriek wilde verenigen om samen te strijden voor minimale arbeidsrechten, waaronder het verkrijgen van het wettelijke minimumloon, werd hij ontslagen.
Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde in oktober 2007 dat het Israëlische arbeidsrecht in de nederzettingen moet worden toegepast, ook op de Palestijnse werknemers aldaar. Maar de praktijk is weerbarstig. In juni 2007 schreef de Nederlandse journaliste Simone Korkus, woonachtig in Israël, een artikel over de arbeidssituatie van Palestijnen in nederzettingen. Haar artikel, gepubliceerd in het maandblad van Amnesty International, had de veelzeggende titel "Slavernij op de Westbank".
Na de vertoning van de documentaire volgt een debat met de filmmakers, Jan Marinus Wiersma (PvdA, Europees Parlement), Leo Mesman (FNV), Suying Lai (OxfamNovib) en Martin Siepermann (United Cvilians for Peace). In dit debat wordt ook ingegaan op de vraag hoe de strijd voor gelijke arbeidsrechten zich verhoudt tot het scheppen van randvoorwaarden voor een levensvatbare Palestijnse staat.
"Kiem van Vrede" is mede mogelijk gemaakt door OxfamNovib, FNV en United Civilians for Peace. Het debat na de voorvertoning wordt georganiseerd door United Civilians for Peace.
Datum en tijd van aanvang: zaterdagmiddag 19 april van 14.30 - 16.00 uur op de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 te Den Haag.
Noot voor redactie,