Sociaal-Economische Raad

18 april 2008
Wát er met de Randstad moet gebeuren is nu zo ongeveer wel bekend, het gaat er nu om dát er wat gebeurt. Die oproep deed Elco Brinkman vanochtend in de vergadering van de Sociaal-Economische Raad toen het advies Zuinig op de Randstad op de agenda stond. In dit advies, dat unaniem werd aangenomen, geeft de SER aan wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de Randstad een duurzame en concurrerende Europese topregio blijft.

Volgens Brinkman (VNO-NCW), die mede namens de beide andere ondernemerskoepels sprak, moet de rijksoverheid een brede investerings- en innovatiestrategie voor de Randstad opstellen, zoals de SER in zijn advies bepleit. Daarin moet onder meer aandacht komen voor verkeer- en vervoer. Brinkman pleitte voor meer investeringen in weg- rail- en waterverbindingen, een snelle invoering van de kilometerheffing en een verbetering van het openbaar vervoer door snellere treinen met een hogere frequentie. De internationale toppositie van Schiphol en de Rotterdamse haven moet gehandhaafd blijven en er moet extra aandacht komen voor het Groene Hart, zo benadrukte Brinkman. Maar voor dat alles is het volgens hem wel nodig dat de overheid slagvaardiger gaat optreden. Brinkman wees erop dat de nieuwe Wet ruimtelijke ordening de daarvoor benodigde instrumenten biedt. "We roepen het rijk op om die ook daadwerkelijk te gebruiken."

FNV-bestuurder Wilna Wind, die mede sprak namens CNV en MHP, benadrukte dat de investeringsagenda die de raad in zijn advies voorstelt een breed scala aan onderwerpen bevat met economische, ruimtelijke, sociale en ecologische componenten. "Het gaat om de arbeidsmarkt, een goede bereikbaarheid, een goede leefbaarheid en aandacht voor klimaatverandering." Dat de SER daarbij de nadruk legt op dat eerste onderdeel vond ze terecht. "We moeten zo goed mogelijk gebruik maken van het potentieel van de mensen in de Randstad en dat betreft zowel hoog- als laag opgeleiden, allochtonen en autochtonen, ZZP'ers en mensen in loondienst."

Kroonlid Marco Wilke wees erop dat de SER in zijn advies pleit voor een versterking van de bestuurlijke slagkracht in de Randstad, maar bewust niet kiest voor een grote bestuurlijke verbouwing. "Als we dat zouden doen, weten we ook meteen waar de komende jaren alle energie naartoe gaat." Hij waarschuwde ervoor om niet al te veel problemen op Randstedelijk niveau aan te pakken. "De Randstad is heel veel niet. Het is geen economisch of sociaal geheel en ook cultureel zijn er veel verschillen." Wat dat betreft was hij niet helemaal gelukkig met bepaalde onderdelen in het advies die over onderwijs en arbeidsmarkt gaan. "Die problemen spelen niet op Randstedelijk niveau. Die zul je op wijk- of landelijk niveau moeten aanpakken. Daarmee moet je de Randstedelijk agenda niet vervuilen."

Kroonlid Harry Garretsen, voorzitter van de commissie die het advies voorbereidde, wees erop dat het kabinet nog deze zomer aan de slag wil gaan met het SER-advies en andere recente adviezen over de Randstad.