Atlas voor gemeenten 2008: Tilburg blijft snelste stijger Eerste analyse van cijfers pakt gunstig uit voor stad Op donderdag 17 april is in de Nieuwe Kerk in Den Haag de nieuwe Atlas voor gemeenten gepresenteerd. In de atlas worden jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van Nederland op meer dan veertig punten met elkaar vergeleken. Verder kent de atlas 2 belangrijke indexen, de woonaantrekkelijkheidsindex en de sociaal-economische index. Voor Tilburg is er een positieve tendens te zien. Bij de woonaantrekkelijkheidsindex is Tilburg ten opzichte van vorig jaar gestegen van plaats 16 naar plaats 12. Bij de sociaal-economische index staat Tilburg nu op plaats 18, vorig jaar was dat plaats 20.
013 542 83 33 Nog opmerkelijker is dat Tilburg van alle 50 steden de grootste verbetering laat zien van de sociaal-economische positie in de periode 1997-2007. Sinds 1997 is Tilburg 19 plaatsen geklommen. Dat is 8 plaatsen meer dan Amsterdam, die tweede staat. Tilburg scoort vooral goed door een lage werkloosheid (4e plaats), de groei van het aantal banen en het percentage groeisectoren. Verdere positieve elementen voor Tilburg in de atlas zijn het culturele aanbod (plaats 8) en het aandeel kunstenaars in de beroepsbevolking (plaats 10).
Demissionair wethouder Hans Janssen (economie): "Onze focus op de sectoren industrie, logistiek en dienstverlening, samen met de impulsen die we geven aan de creatieve economie, werpt zijn vruchten af. Themagericht werken, zoals bij T58, Vossenberg en het Veemarktkwartier helpt om die focus vorm te geven. En natuurlijk stimuleren onze netwerken en onze startersaanpak het daadwerkelijk boeken van successen. Een prachtig resultaat voor Tilburg, deze Atlas voor Gemeenten 2008." Servicedienst
Algemeen Communicatie In algemene zin kan worden gesteld dat het steeds beter gaat met de grote Nederlandse steden. Na een lange periode van suburbanisatie blijken veel steden weer in trek te zijn bij jonge en hoogopgeleide mensen. Zij willen graag dichtbij stedelijke voorzieningen als cultuur en horeca wonen. Het resultaat hiervan is dat de bevolking in de steden veel minder vergrijst dan daarbuiten. Verder is opvallend dat het aandeel van de midden- en hogere inkomensgroepen in de 50 grote steden in de laatste 10 jaar is gestegen van 58% naar 60,5%.
Toch zijn er natuurlijk nog een aantal hardnekkige problemen in de steden, vooral op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Deze problemen doen zich vooral voor in bepaalde delen van de steden. Er ontstaat daar een concentratie van kansarme bevolkingsgroepen in sociale huurwoningen. De problemen lijken met name voort te komen uit de sociaal- economische achterstandspositie van de inwoners van deze wijken. Daarom stellen de onderzoekers van de atlas dat een verhoging van de arbeidsparticipatie de beste remedie is voor het vergroten van de leefbaarheid in de wijken.