Radboud Universiteit Nijmegen


Publicatie Science

Een transistor zo klein als een molecuul: het wondermateriaal grafeen lijkt nog een nuttige toepassing te krijgen ook. Dit meldt Science op 18 april. De prestatie kwam tot stand met hulp van theoretisch fycicus prof. Mikhail Katsnelson van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De ontdekkers van het tweedimensionale koolstofmolecuul Dr Kostya Novoselov en professor Andre Geim van de universiteit van Manchester zijn er in geslaagd een transistor te snijden uit een grafeenkristal. De transistor is één atoom dik en slechts tien atomen breed. Grafeen is een bijzondere vorm van koolstof: een plaatje van één atoom dik. Het werd in 2004 ontdekt en heeft allerlei verrassende eigenschappen. Zo werd grafeen in korte tijd een favoriet van natuurkundigen en materiaalonderzoekers. Ook in Nijmegen werken diverse onderzoekers aan het materiaal.

Kleiner en sneller
Hoe kleiner een transistor, hoe beter de prestaties. Zo zijn computers ongeveer elke twee jaar dubbel zo snel geworden. De klassieke halfgeleidermaterialen worden echter instabiel als er onderdelen kleiner dan tien nanometer van worden gemaakt. Op deze schaal vallen alle halfgeleiders - inlusief silicium - uit elkaar. Dit is een serieuze beperking voor het sneller maken van computers. Grafeen heeft dit probleem niet: het blijft stabiel en het blijft geleiden tot op nanometerschaal.

Mikhail Katsnelson van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen is een van de auteurs van het artikel. Hij meldt dat het te vroeg is om grafeen supercomputers te beloven. Er is nog geen techniek om op grote schaal met nanoprecisie zulke kleine transistors uit grafeen te snijden. Maar het is een belangrijke stap dat we hebben aangetoond dat er materiaal bestaat dat silicium kan vervangen in heel kleine circuits.

`Chaotic Dirac Billiard in Graphene Quantum Dots' L. A. Ponomarenko, F. Schedin, M. I. Katsnelson, R. Yang, E. W. Hill, K. S. Novoselov, A. K. Geim. (Science, 18 april 2008). Bij het artikel verschijnt eencommentaar van professor Bob Westervelt, Harvard University.