Vlaamse Overheid

onderzoek rond financiering VRT

Aanpassing mediadecreten beslecht Europees onderzoek rond financiering VRT

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 april 2008

Op initiatief van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse Regering vandaag een voorontwerp van decreet goed dat enkele regels inzake de VRT aanpast. De wijzigingen gaan onder meer over het omspringen met financiële reserves en over het aanbieden van nieuwe VRT-diensten. Met de decreetswijziging komt een einde aan een jarenlang onderzoek van de Europese Commissie omtrent de financiering en de werking van de VRT.

De laatste jaren stelde de Europese Commissie diverse onderzoeken in naar de overheidsfinanciering van openbare omroepen. In o.a. Nederland (76,3 miljoen euro) en Denemarken (84,4 miljoen euro) werden publieke zenders veroordeeld tot miljoenenboetes omdat ze volgens de Europese Commissie te veel overheidsgeld kregen voor hun openbare omroeptaken. In augustus 2004 startte de Commissie ook een onderzoek naar de VRT. Sindsdien volgden tal van vragen- en onderhandelingsrondes. Daarbij werd zowel de financiering als de definitie van de publieke omroepopdracht en het toezicht op de VRT onder de loep genomen. Ook werd onderzocht of de radioreclame op de openbare omroep concurrentieverstorend heeft gewerkt.

Los van het Europees onderzoek, maar wel tot grote tevredenheid van de Commissie, nam minister Bourgeois al verschillende maatregelen met het oog op meer transparantie en controle. De Vlaamse Regulator voor de Media zag het levenslicht als onafhankelijk controleorgaan, er kwam een nieuw VRT-decreet dat zorgde voor meer intern toezicht en meer transparantie en er kwam een nieuwe beheersovereenkomst.

"De VRT is een openbare omroep vóór zes miljoen maar ook ván zes miljoen Vlamingen, want als belastingbetalers zijn wij allemaal aandeelhouders. En dus moeten we maximaal zicht en controle hebben op hetgeen met ons geld gebeurt. Dankzij diverse maatregelen is dat nu zo, en dat bevestigt ook de Europese Commissie" stelt de minister.

Uiteindelijk kwam de mediaminister met de Europese Commissie overeen om nog op een vijftal punten maatregelen te nemen. "Deze vallen gemakkelijk uit te voeren, ze doen niemand pijn en kosten niets. Er moet geen dotatie worden terugbetaald, er is geen wijziging van de beheersovereenkomst noch een aanpassing van de dotatie nodig" zegt de mediaminister, "eind goed, al goed."

Met de Commissie kwam minister Bourgeois tot volgende bijkomende maatregelen:

* De VRT mag jaarlijks niet meer dan 10% van de jaarlijkse dotatie als reserve opsparen. Alle reserves bovenop die 10 procent worden teruggestort aan de Vlaamse Gemeenschap. Die kan deze middelen gebruiken om eventuele tekorten bij de VRT te compenseren. Reserves die zijn opgebouwd in de loop van de beheersovereenkomst, worden aangerekend op de dotatie van de volgende beheersovereenkomst. De Inspectie van Financiën voert de controle uit op de terugbetalingen en compensaties op basis van de goedgekeurde jaarrekeningen.

* Als de VRT nieuwe diensten, bvb. een nieuw kanaal, wil aanbieden die niet gedekt zijn door de beheersovereenkomst, is daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van de Vlaamse Regering nodig. Die wint daarvoor het advies van de Sectorraad Media in. De Vlaamse Regering bepaalt nader de definitie en voorwaarden van `nieuwe diensten'.

* Het bestaande kader voor merchandising en nevenactiviteiten wordt bekendgemaakt op de webstek van de VRT.
* Bij de voorbereiding van elke nieuwe beheersovereenkomst zal een publieke bevraging georganiseerd worden over de omvang van de openbare opdracht. Op basis daarvan brengt de Sectorraad Media een advies uit aan de Vlaamse Regering.

Deze maatregelen worden nu bevestigd in het voorontwerp van decreet. De tekst wordt voor advies voorgelegd aan de Sectorraad Media en de Raad van State.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 08
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be